Atronos: Erwachen

Met ‘Erwachen’ komt het Duitse Atronos er met een tweede full-album aan, zodat we niet echt van een “ontwaken” kunnen spreken voor het ensemble. Maar het is misschien wel een heel mooi “ontwaken” voor een pak black metal liefhebbers die het debuut van Atronos, ‘Fehde’ (2022), nog niet hebben ontdekt. Dit black metal ensemble werd in 2020 opgestart door twee artiesten die reeds een tijdlang actief zijn in de Duitse black metal underground scene. Zo ken je multi-instrumentalist Henker – nu componist, bassist, gitarist en backing vocalist – misschien van bands als Ad Mortem, Drudensang of Blodskut. Liefhebbers van bijvoorbeeld Mavorim of Eisenkult zullen ongetwijfeld wel vocalist Baptist kennen die hier ook nog instaat voor de teksten. Derde deeltje van dit triumviraat is tegenwoordig drummer Valfor die ook actief is bij Eisenkult. Een drietal dat het klappen van de zweep overduidelijk kent. Op het tweede full-album onder de naam Atronos gaan de heren verder waar ze reeds gebleven waren met ‘Fehde’. Dit betekent een gitzwarte klank afleveren die wel de nodige melodielijnen bevat en een episch karakter meekrijgt. Vijf tracks krijg je zo te horen die samen voor zo’n veertig minuten intens black metal geweld zorgen. De nummers worden mooi opgebouwd en bevatten heel wat kille kracht in een donker omhulsel. De dreigende vocalen komen mooi tot hun recht, zeker als je die vergelijkt met de veelvuldig gebruikte achtergrond koren die voor een passende grandeur zorgen. Waarover het drietal het hier precies heeft, kunnen we u niet meegeven, daar onze kennis van de Duitse taal eerder minimaal te noemen is. Dat mag zeker en vast geen beletsel vormen om deze ‘Erwachen’ een kans te geven. Wij laten ons alvast vlot meeslepen door de sound dat het drietal ons hier brengt. We horen immers voldoende variaties in tempo en ritme langskomen zodat onze aandacht de kans niet krijgt om af te dwalen. En daar we altijd wel te vinden zijn voor een zware streep donker gekleurd muzikaal geweld, vinden we deze ‘Erwachen’ best in orde. Nee, we weten het, veel vernieuwende ingrediënten ontdekken we niet. En nogmaals nee, we worden niet compleet weg geblazen, maar het klinkt allemaal zeer goed met een ruim voldoende aan kracht, duisternis, kilte en dreiging.

Luc Ghyselen (84)

Purity Through Fire

Tracklist: 1. Was uns so schecklich hasst 2. Alles geht dahin 3. Tobsucht 4. Erwache 5. Transformation