Cryptosis: The Silent Call (ep)

Herinnert u zich de coronaperiode met haar vele lockdowns nog? Ik helaas wel. Het gedwongen isolement en de afwezigheid van concerten en festivals deden wat met een mens. Niet enkel de fans maar ook de muzikanten zelf hadden veel tijd om na te denken, andere zaken waren er nu eenmaal niet te doen. In het najaar van 2020, tijdens een verhitte bandvergadering via Zoom of Skype (althans zo stel ik het me voor), besloten onze noorderburen van Distillator het roer compleet om te gooien. De naam wordt gewijzigd naar Cryptosis (niet te verwarren met het Canadese Cryptopsy) en zowel de muzikale stijl als de thematiek worden er een stuk serieuzer op. Amper enkele maanden na de naamswijziging, door middel van een split met Vektor, kan de metal wereld hernieuwd kennismaken met de driekoppige thrash formatie. De groep wordt opgepikt door Century Media en nog hetzelfde jaar wordt met ‘Bionic Swarm’ het debuutalbum, als je dat überhaupt zo kan noemen, uitgebracht. Het lijkt allemaal wel aan een buitenaards tempo te gebeuren, de met sciencefiction doorspekte teksten van Cryptosis hebben er mogelijks iets mee te maken. Intussen zijn we in het najaar van 2023 aanbeland en is de tijd rijp voor nieuw materiaal. Ditmaal geen volwaardig studioalbum of split, maar wel een ep. Je moet in het leven alles eens hebben uitgeprobeerd, niet? De nieuwste toevoeging aan de nog prille discografie van Cryptosis krijgt als titel ‘The Silent Call’ mee. Neem dit allesbehalve letterlijk want met de volumeknop op oneindig klinkt het zoveel beter. Vier nummers – twee kersverse composities en hetzelfde aantal liveopnames van ouder werk – meer krijgen we niet voorgeschoteld. Op kwantitatief gebied is het maar een povere bedoening. Opener ‘The Silent Call’ laat gelukkig horen dat het op kwalitatief vlak wel snor zit. En laat dat laatste nu net veruit het belangrijkst zijn. Het bij momenten epische karakter van het openingsnummer wordt al na enkele seconden duidelijk. Let op de symfonische toetsen die zorgen voor een onheilspellende sensatie. Na exact een halve minuut laat frontman Laurens Houvast zich voor het eerst horen middels een vernietigende schreeuw. Diens strot is nog maar net gesloten wanneer er op de achtergrond opnieuw een klassieke toets hoorbaar is. Subtiel deze keer maar het toont aan dat erover nagedacht is. De opbouw van dit nummer neemt ruim een minuut in beslag, hierna gaan de remmen stilaan los. De combinatie van technisch gitaarwerk en rauwe zang is dan wel contrasterend, het klinkt aangenaam in de oren. Net wanneer Cryptosis op volle snelheid lijkt te zijn gekomen, wordt de voet van het gaspedaal gehaald. Halverwege halen de symfonische elementen wederom de bovenhand, met een spraaksample wordt de spanning nog meer opgebouwd. De snelheid wordt hierna opnieuw opgedreven alvorens het nummer als een spreekwoordelijke kaars dooft. Een prima prestatie die ook nog eens werd voorzien van een fraaie muziekvideo. Op naar ‘Master of Life’ dan, de tweede en tevens laatste in de studio ingeblikte compositie van deze extended play. Als we de visualizer op YouTube mogen geloven, werd het nummer geregistreerd tijdens de opnamesessies van het voorgaande album: een “overschotje” zeg maar. Even beklijvend als de opener wordt het dan ook nooit. Verwacht je desalniettemin aan een degelijk thrash nummer met voldoende ruimte voor het instrumentale. Als toemaatje (of om de omslag van single naar ep te maken) krijgen we niet één maar twee live versies, beiden afkomstig van ‘Bionic Swarm’, voorgeschoteld. Zowel ‘Prospect of Immortality’ als ‘Transcendence’ werden door de band uitverkozen. Het podium van de Kyttaro Live Club in de Griekse hoofdstad Athene is waar ze oorspronkelijk werden gebracht. Meer bepaald tijdens de tournee met genre- en voormalige splitgenoot Vektor. De opnamekwaliteit is puik en de aanwezigheid van publieksgeluiden komt de sfeer alleen maar ten goede. Gezien de schaarste aan te beoordelen materiaal, is het niet evident om deze schijf van een cijfer te voorzien. Neem de waardering dan ook met een korrel zout. Voor mijzelf vormt deze ep de eerste echte kennismaking met Cryptosis. Een eerste indruk is onuitwisbaar en het moet gezegd: dit smaakt naar meer. Dat de groep afkomstig is uit de vruchtbare metalgrond van Overijssel (ook onder andere Asphyx, Pestilence en Altar zagen in deze provincie het levenslicht) mag dan ook niet verbazen. Laat die tweede langspeler maar komen, zou ik zo zeggen!

Pieter-Jan Vanden Broeck (75)

Century Media Records

Tracklist: 1. The Silent Call 2. Master of Life 3. Prospect of Immortality (Live in Athens) 4. Transcendence (Live in Athens)