Ildskær: Blod & Jern

Ildskær is een Deens tweetal – Garðarsson (alle instrumenten, songwriting) en Skóggangr (vocals, gitaar, extra, teksten) – dat in 2020 in Aalborg werd opgestart. Muzikaal tapt het tweetal, als we mogen afgaan op deze ‘Blod & Jern’, overduidelijk uit het black metal vaatje. ‘Blod & Jern’ is al het tweede album van het duo na ‘Den rædsomste nat’ uit 2020. Tussendoor zorgde Ildskær ook al voor de ep ‘Paa dækket kalder de døde’ die in 2021 op de markt kwam. We kunnen dus stellend at de heren best wel heel wat inspiratie hebben. ‘Blod & Jern’ wordt door het Vendetta label op de markt gebracht als 12” vinyl. Vijf tracks, goed voor net iets meer dan drie kwartier donker, dreigend en kil geweld krijg je er te horen. We gaan de sound van Ildskær zeker niet als vernieuwend omschrijven, maar het smaakt best wel goed. De heren weten hun tracks immers goed op te bouwen en zorgen voor de nodige variatie in tempo en ritme. Voeg daaraan toe dat het grootste gedeelte toch vrij krachtig, energiek en gedreven uit de speakers knalt en je begrijpt dat we ons best wel goed voelen bij de sound dat het tweetal hier produceert. De ruwe en rauwe zorgen voor veel dreiging en door het feit dat we geen snars begrijpen van de teksten – Niet dat dat ons veel kan deren, maar naar het schijnt haalt het duo inspiratie uit de Deense geschiedenis en uit verdriet. – krijgt het geheel ook wel iets mysterieus mee. Het schijfje heeft misschien een nadeel: geen van de tracks steekt er echt bovenuit en na een paar luisterbeurten valt het ons eigenlijk op dat we met moeite de tracks uit elkaar kunnen onderscheiden, al ligt dit waarschijnlijk toch vooral aan het feit dat we teksten niet begrijpen. Maar goed, om je nekwervels eens goed te testen, kan deze ‘Blod & Jern’ je zeker en vast helpen en intussen laaf je je zwartgeblakerde ziel aan stevig en krachtig uitgevoerd materiaal. Geen topschijf dus, maar wel een heel degelijk, om niet te zeggen goed product dat vele black metal fanaten zou moeten kunnen overtuigen.

Luc Ghyselen (84)

Vendetta Records  Vendetta 277

Tracklist: 1. Thyras værn 2. Ærens mark 3. Jylland i brand 4. Gjennem ild og røg 5. Et lidet fattigt land