Night Of The Wicked, 24 november 2023.

Night Of The Wicked @ DVG Club, Kortrijk.

Onder de naam ‘Night Of The Wicked’ mogen vijf Belgische bands aan treden in de Kortrijkse DVG Club: Death Fury, Volière, Follow The Hunt, Cobracide en Violent Sin.

*Foto’s: Death Fury*

Death Fury mag openen omstreeks 18u15. Dit vijftal is ons nagenoeg onbekend. Het gezelschap zorgt voor een mix van thrash metal en, iets duidelijker aanwezig in de sound, death metal. Het geheel wordt agressief en krachtig neer gezet, maar toch mist de band de nodige podium presénce om ons echt te overtuigen. Ook hadden we graag wat meer variatie in de nummers zelf gehoord, maar een deel van de aanwezigen stoorden zich daar alvast minder aan en lieten zich vlot meeslepen met de sound van dit vijftal. Potentieel is er zeker bij Death Fury, maar er is nog werk aan de winkel.

*Foto’s: Volière*

Het uit de buurt van Antwerpen afkomstige Volière zagen we al eerder aan het werk en zodoende weten we al een beetje wat we kunnen verwachten: een gezelschap dat het liever, zeker qua aankleding, een stuk ludieker houdt want we zien o.a. een duivenmelker, een haan en eend op het podium. Al even ludiek werd gemeld dat de bassist er niet bij kon zijn wegens … vogelgriep. Maar goed, hun mix van death metal en grindcore is niet echt ons ding, en ook het publiek bekeek het eerder vanop afstand ondanks het feit dat de band er alles aan deed om dat publiek mee te trekken in zijn muzikaal verhaal. Twee keer probeerde het gezelschap een polonaise op te starten, iets wat de tweede keer een kort momentje lukte, maar toch bleef het grootste deel van de aanwezigen het bekijken met een vriendelijke glimlach op het gezicht. Toch is Volière een band die liefhebbers van het (sub)genre beter in het oog houden.

*Foto’s: Follow The Hunt*

Follow The Hunt heeft zijn uitvalsbasis in Oostende en staat voor gitzwarte black metal. De heren zorgden hier voor een eerste hoogtepunt met hun gedreven en krachtige sound die ze heel energiek weten neer te zetten. Wat minimale problemen met een loszittende cimbaal haalde de drummer alvast niet uit zijn ritme en ook een kleine val van de vocalist, bij het afspringen, zorgde niet voor enige problemen. We genoten enorm van de krachtige sound van de vijftal die het publiek wel vlot mee kreeg in zijn muzikaal verhaal. We hebben naar hartenlust stevig kunnen headbangen bij zoveel kille en duister kracht getekend Follow The Hunt. Black metal fanaten moeten dit gezelschap vast en zeker noteren in hun boekje om te volgen.

*Foto’s: Cobracide*

We dachten echt dat we met Follow The Hunt het beste van de avond hadden gehad, maar dat was alvast buiten de heren van Cobracide gerekend die er een verdomd heel stevige en energieke lap op geven! Hun mix van speed metal, thrash metal en wat death metal sneed als een mes door de boter en raakte ons dan ook heel diep. Een heel gedreven set en een enorm energieke podium présence zorgden ervoor dat het publiek zowat in extase verkeerde. Het is dus zo klaar als pompwater dat België er met Cobracide een fantastische band heeft, zeker als je weet dat dit gezelschap pas sinds 2021 actief is. We gaan heel eerlijk zijn: een mix van thrash en speed metal is minder ons ding, maar een show en een set als die van Cobracide gaat er wél heel vlot in. Klasse van deze heren, en … we kijken nu al uit naar meer van dit vijftal.

*Foto’s: Violent Sin*

Het was overduidelijk: als headliner Violent Sin beter wilde doen dan Cobracide zou dit vijftal heel stevig uit de hoek moeten komen. Violent Sin timmert reeds sinds 2016 aan een muzikale carrière. Eerst nog een beetje als een band die Evil Invaders als belangrijkste inspiratiebron zag, maar sinds de komst van o.a. vocalist Marquis F. Morbidus lijkt de band ook een black metal randje aan zijn speed / thrash geluid te kleven. En dat bevalt ons opperbest. Met een eerste full-album onder de arm, ‘Serpent’s Call’, lijkt dit gezelschap eindelijk op cruise snelheid te komen . Ook dit vijftal zorgde hier voor een heel krachtige en energieke set die ze enorm gedreven de zaal instuurden. Wat extra visuele attributen bij de vocalist zorgen voor een mooi accent, terwijl de aanwezige pyro’s het visueel nog aantrekkelijker maakten. Maar ook op puur muzikaal vlak weten de heren van Violent Sin ons compleet te overtuigen van hun kunnen.

*Foto’s: Violent Sin*

We moeten dan ook besluiten dat de muzikale toekomst, zeker op het gebied van thrash en speed metal, er zeer belovend uitziet, want zowel Cobracide als Violent Sin bewijzen dat ze heel veel in hun mars te hebben. Ook Follow The Hunt mag na dit concert zeker hoopvol de toekomst tegemoet zien. Wat betreft Volière: daar hebben we een iets minder goed oog in, ook al omdat de stijl van deze band ons minder ligt. Het minst goede gevoel hadden we bij opener Death Fury, al is ook daar heel wat potentieel voor handen.

Met speciale dank aan Robin Decock (Violent Sin).

Tekst en foto’s: Luc Ghyselen.