Agent Steel, 24 november 2023.

Agent Steel, Screamer @ Hell, Diest.

“Oud” en “nieuw” afgelopen vrijdag in Hell. We starten met het nieuwe.

Het Zweedse Screamer, opgestart in 2009, dat ik tot mijn spijt nog niet eerder ontdekte, beet de spits af, en hoe! Met reeds vijf albums op hun naam kon de band al een knappe “best of” samenstellen die ze op ons loslieten. De band was in goede vorm, de muzikanten hadden er zin in. Het publiek, en ook wijzelf, genoot dan ook met volle teugen van deze traditionele Zweedse heavy metal. Vanaf nu houden we deze Screamer alvast beter in het oog.

*Foto’s: Screamer*

Komt hij, of komt hij niet? Een vraag die velen stelden de afgelopen weken. Hij is er. Doet hij het, of doet hij het niet? De reputatie van enig origineel lid van Agent Steel, ja we hebben het over vocalist John Cyriss, gaat hem al jaren voor. Hij doet het! Uiteindelijk, maar blij worden we er niet van. Intro gedaan, geen John te zien. Na het instrumentale openingsnummer, nog geen John te zien. De muzikanten, die zich trouwens volop “smeten”, stonden een beetje onhandig te kijken, en zetten vervolgens nog een instrumentaaltje in. En, oef, daar is John eindelijk, enthousiast ontvangen door de aanwezigen.

*Foto’s: Agent Steel*

Knal erop met ‘Unstoppable Force’, gevolgd door ‘Bleed For The Gods’. Yes, helemaal mee! Maar nu begon de teleurstelling. John was helemaal niet bij stem, podium prestatie liet ook al te wensen over. De begeleidingsband kon ook de meubels niet meer redden, hoe hard zij ook probeerden. Hen valt niets te verwijten. Zelfs de ultra klassieker ‘Agents Of Steel’ mocht niet meer baten. Het publiek had er schijnbaar ook genoeg van, want er volgde na de set geen “we want more”.

Gelukkig zijn er nog de oude herinneringen. We gingen naar huis met gemende gevoelens. Blij en opgewonden om Agent Steel nog eens te zien na al die jaren, maar toch ook blij dat de set afgelopen was.

Tekst: L.E.

Foto’s: Peter Vangelder.