Thorium: Extraordinary Journeys Part 1

Gedeeltelijk gestart uit een afscheuring van leden uit het Belgische Ostrogoth, sloegen een groepje muzikanten in 2018 een eigen melodieuze metalweg in. Tot op heden verschenen al twee albums van dit heavy / power metal gezelschap, waarmee ze hun muzikale stempel konden drukken. Beide schijven leverden een reeks internationale podiumpassages op, wat hun bekendheid in het wereldje zeker ten goede kwam. Intussen brengt dit internationaal kwintet een derde schijf uit, waarmee ze voor zichzelf opnieuw de lat een beetje hoger legden. Komt het door de recente wijziging in de gelederen, wie zal het zeggen. Dit jaar verlieten bassist Stripe en drummer Louis Van Der Linden de band en werden door bassist Jeroen “Andreas” Bonne (Poseydon) en drummer Kjell De Raes vervangen. Samen met zanger David Marcelis en de gitaristentandem Tom Tee en Dario Frodo vervolledigen ze tegenwoordig de line-up van Thorium. ‘Extraordinary Journeys Part 1’ is het eerste hoofdstuk waar klassieke avonturenverhalen en buitengewone reizen in het algemeen de rode draad vormen. De productie lag in handen van Tom Tee, mixen en masteren was opnieuw voor Simone Mularoni. Uit vorig werk weten we dat de tandem Tom Tee / Dario Frodo vuurwerk opleveren. Het duo begint in ‘Overture 1828 – Time And Generations’ klassiek en zorgen met een achtergrondkoor dat ‘Age Of Adventure’ sfeervol op toeren komt. De kenmerkende stijgende vocalen van David vervoegen en het album schiet op gang in hun gekende stijl. Het knappe nummer zorgt er met wat progressiviteit in het dynamische arrangement voor dat stilzitten moeilijk wordt. ‘Across The Nations’ was de tweede single die het album zo’n tweetal maanden geleden al aankondigde. De vaak bezochte lyrische video, https://youtu.be/WITWBmO1r9M, zou wel eens kunnen vertellen dat de band een pak vocale ondersteuning uit het publiek zal krijgen. Logisch want we krijgen terug een uptempo duel van aanvallend fretwerk en intens vocaal verweer. De donderende ritmesessie zorgt voor stabiele cadans, die nu en dan eens onderbroken wordt. Dankzij het oorwormpje ‘Nightfall’ weten we dat we misschien “alone in the universe” zijn. Alleen, dat weet ik zo nog niet, maar met dit album tussen mijn oren is dat momenteel het minste van mijn zorgen. Het vinnige ‘Bushido!’ was de eerste aankondiging van het album. Deze, door riffs gedreven snelheidsduivel, kwam intussen zo’n vijf maanden uit als single: https://youtu.be/XrxPuKzOG2g. Een nummer met als titel de bandnaam, het is niet nieuw maar als je het doet, moet het wel een typerend nummer voor de band zijn. Deze ‘Thorium’ laat zich opmerken door veel melodie in een gezapiger ritme, dat ondanks een wervelend arrangement toch een stabiel beeld van de band kan weerspiegelen. De combinatie van de vocalen met het koor zorgen voor een opzwepende dynamiek, waardoor het nummer een terecht uithangbord is voor het geluid van de band. Het korte theatraal getint intermezzo ‘Morituri Te Salutant’ zorgt met zijn gotische zang voor een onverwacht moment. Een vocale uithaal in het solerend eindstukje had niet misstaan, maar net door het ontbreken hiervan vormt dit nummer een perfecte brug naar de Spartaans aanvoelende ‘Gladiator’. Soms naar trash reikende invloeden worden met torenhoge vocalen gemengd tot een progressief en aanvallend geheel. Een vurig stukje snarenwerk vormt naadloos de brug met een rustiger middenstuk, waar een ratelende basslijn en de gotische achtergrondvocalen terugkeren. Deze grommende bass komt terug na de intro van ‘To Sleep Neath Mountainous Waves’ waar je terug bij de keel gegrepen wordt. De traditionele langere composities ontbreken ook op deze derde schijf niet. Zo overschrijdt de afsluiter ‘Echoes Of Lost Souls’ net de negen minuten. Rustig opbouwend met wat solerend fretwerk, waarin de vocalen zich vervoegen en de klokslagen voor een duistere sfeer zorgen. Het trage tempo en de daarbij horende vocalen doen me halverwege denken aan het vocaal stukje ‘running low’ in ‘Hallowed Be Thy Name’ van hun grote voorbeelden. We kunnen besluiten dat ook deze derde schijf het niveau van de band Thorium doet liften. De indrukwekkende prestaties van de muzikanten overtreft duidelijk de som van hun talenten in een aanstekelijke productie. De combinatie van meerdere stijlen in de telkens diep uitgewerkte nummers zorgen voor een unieke melodieuze sound van de band. Waar ik erg van kon genieten, zijn de combinaties van gierende momenten met breekbare (vaak akoestische) passages. Een stempeltje van de band die ook hier mij positief stemde. De combinatie van een uitzonderlijk technisch niveau met muzikale virtuositeit is misschien wel een deeltje van hun geheime wapen, die ook deze keer brokken gemaakt heeft.

Rocking Klingon (88)

Freya Records

Tracklist: 1. Overture 1828 – Time and Generations 2. Age of Adventure 3. Across The Nations 4. Nightfall 5. Bushido! (Disposable Heroes Theme) 6. Thorium 7. Morituri Te Salutant 8. Gladiator 9. To Sleep Neath Mountainous Waves 10. Echoes Of Lost Souls