Flanders Deathfest, 7 oktober 2023.

Flanders Deathfest @ Partyboerderij, Damme.

Een nieuwe fotoreportage van fotograaf Peter Vangelder. Dit keer niet uit zijn “normale” habitat, maar wel vanuit de Partyboerderij te Damme. Peter was er immers als fotograaf bij voor de eerste editie van Flanders Deathfest. Hij ziet een mooie locatie, een gerenoveerde schuur, een ruime parking en een grote frituurwagen om de hongerigen te spijzen.

Spijtig vreest hij een beetje voor een tweede editie, want de opkomst vindt hij maar zus en zo en dat voor zes Belgische bands die toch al hun strepen hebben verdiend. – Intussen horen we dat er volgend zeker een nieuwe editie van Flanders Deathfest komt en dat gespreid over twee dagen! – De bands laten het niet aan hun hart komen en spelen alsof ze voor een bomvolle zaal staan.

*Foto’s: Noord*

Noord, een band uit het Antwerpse, mag de aftrap geven met hun mix van alternative metal en progressive metal. Check alvast hun zes tracks tellende ep, ‘One’, uit 2020.

*Foto’s: Virus Inhumanity*

Deze band ging in 2019 van start in Heusden-Zolder. De heren zorgen voor een mix van groove metal en death metal en hebben twee ep’s op de markt: ‘Infectious’ (2021) en ”Re-Infected’ (2022). Zoals steeds is Peter enorm onder de indruk van Virus Inhumanity.

*Foto’s: Royal Jake*

Royal Jake namen het plaatsje in van Bone Of Elk, dat eerder aangekonigd werd maar door strubbelingen in de line-up tegenwoordig aan het herbronnen is. Je kan de band in het vakje hardcore / metalcore onderbrengen. Ze kregen in ieder geval steun van Bone Of Elk zangeres Delphine de Vusser tijdens één nummer.

*Foto’s: Lost Baron*

Lost Baron staat voor een mix van stoner metal en sludge en dat sinds de opstart in 2012, al is het element sludge er eigenlijk wat later bijgekomen. Na twee ep’s zorgden de heren vorig jaar voor ene eerste full-album met ‘Dark Messiah’. “De overgrote meerderheid van het publiek vind Lost Baron fantastisch, zelf ben ik minder overtuigd”, aldus Peter.

*Foto’s: Slaughter The Giant*

Slaughter The Giant staat voor een mix van melodic death metal en melodic black metal. “Zoals steeds worden we omver geblazen door de sound van deze heren”, zegt Peter, die er ook op wijst dat When Plagues Collide vocalist Wouter Dergez er even bij kwam om de vocalen nog van extra kracht en dreiging te voorzien.

Foto’s: When Plagues Collide*

Slechts een handvol die hard fanaten blijven overeind voor het concert van When Plagues Collide, een Belgische ensemble dat in 2016 werd opgestart en voor symphonic deathcore zorgt. “Toch heel spijtig voor diegene die eerder vertrokken want ook When Plagues Collide ging er vol voor en ontgoochelde ook nu weer helemaal niet, integendeel”, dixit Peter.

Met dank aan Gino Delbare.

Foto’s: Peter Vangelder.