Streetlight: Ignition

De Zweedse zanger / songwriter / producer / gitarist Johannes Hager richtte zo’n tweetal jaar geleden Streetlight op, met als gedachte om liedjes te schrijven en op te treden. Toen gitarist Erik Tilling zag dat zijn jeugdhelden Journey een nieuw album aan het opnemen waren, schreef hij prompt het nummer ‘Overjoyed’, waarmee hij hoopte op hun album terecht te komen. Maar helaas, hoewel Journey-zanger Arnel Pineda enthousiast was, bleef het een Streetlight-nummer. De band wordt aangevuld met gitarist Filip Stenlund (die Tilling intussen verving), toetsenist John Svensson, drummer Erik Nilsson en bassist Johan Tjernström. Het debuutalbum legt zijn muzikale focus op AOR melodieuze rock, met invloeden van bands als Journey, Toto, Kansas en Def Leppard. Ze openen met ‘Hit The Ground’, tevens hun eerste single: https://www.youtube.com/watch?v=nMFK2qSuqb0. Opvallend zijn de sprankelende synths, die op de groovy rockbasis aangevuld worden met snedig fretwerk en vocale harmonieën. Ze dragen bij tot een grote toegankelijkheid van het het heldere AOR-nummer, dat eigenlijk een spiegel is voor ‘Chutes And Ladders’ en ‘Stay’. Waar ‘Love Riot’ en het seventies aanvoelende ‘Fire Burning’ – https://www.youtube.com/watch?v=xvh4YEXM64Y – het pittiger aanpakken, zorgt ‘Closer’ voor een meer sentimentele aanpak. Je hoort het grote Journey-potentieel in ‘Overjoyed’ en het moge een raadsel zijn waarom deze alsnog de Journey-plaat niet gehaald heeft. Het nummer straalt pure klasse uit en is meer dan genietbaar in elke zin van het woord. ‘Words For Mending Broken Hearts’ is een klassieke ballad, waar een mooie pianomelodie en vocale harmonieën de troeven zijn die naast de solerende snarenplukker de grootste uitgespeelde troeven zijn. Nog even in vuur en vlam met de afsluiter ‘Malibu Pier’, al zet deze je met zijn piano-intro even op het verkeerde been. Ware powerpop die zo’n veertig jaar geleden zomaar door de speakers zou kunnen knallen om de schijf luchtig af te sluiten. ‘Ignition’ is een prima debuutalbum vol melodieuze AOR / hard rock met sterke vocale harmonieën en gitaarwerk. Gewoon knap in elkaar gestoken songs vol melodie waar elke muzikant uitblinkt in het gebrachte vakmanschap. Een nieuw licht in de straten!

Rocking Klingon (85)

Frontiers Records

Tracklist: 1. Hit The Ground 2. Chutes And Ladders 3. Stay 4. Love Riot 5. Closer 6. Caught Up In A Dream 7. Awake 8. Fire Burnin’ 9. Overjoyed 10. Words For Mending Hearts 11. Malibu Pier