Fire Down Below: Low Desert Surf Club

Fire Down Below is een Belgische stoner / desert rockformatie met wortels in Gent. Zonder andere bands te willen schofferen maar ze vormen niet gewoon de uiting van de weelde aan steengoede vaderlandse bands binnen het genre, ze staan wat ons betreft aan de top van de piramide. Bij eender welk nummer van Fire Down Below hoor je meteen hun signatuur terwijl ze toch net bijzonder afwisselen in stijl en structuur én meerdere rockgenres moeiteloos versmelten. Het typische stemgeluid van zanger / gitarist Jeroen Van Troyen vormt onmiskenbaar een opvallend kenmerk maar Fire Down Below is véél meer dan een markante stem. Allereerst groovet de band als de be(e)sten. En het mag gezegd, op deze derde langspeler gaat het grooven nóg een stap verder dan op de vorige albums. Geen idee of dit komt door de stempel die producer Nick DiSalvo (frontman van Elder) gedrukt heeft, maar feit is wél dat het album naar ons gevoel nóg vetter klinkt dan de voorgangers. Dat Fire Down Below destijds werd opgepikt door het Amerikaanse label Ripple Music zegt iets over de internationale klasse die de band uitstraalt en dat wordt met ‘Low Desert Surf Club’ dubbel en dik in de verf gezet. Afgetrapt wordt er met ‘Cocaine Hippo’ wat meteen de toon zet. De intro had zomaar kunnen weglopen van ‘Songs For The Deaf ‘, het album van Queens Of The Stone Age. Het is meteen een uptempo nummer dat swingt als een tiet. Ergens hebben we het vermoeden dat de cocaïne in de titel verwijst naar het verslavende karakter van het nummer. Het is dat we graag naar volledige albums luisteren of we hadden al meteen op de repeatknop geduwd.

‘California’ was de eerste vooruitgeschoven single en hadden we bijgevolg al eerder in ons hart gesloten. Simpelweg een ijzersterk nummer waarbij de band eens temeer bewijst hoe je geile gitaren en beukende drums in een nummer vervlecht ter ondersteuning van een tekst die je meesleurt op roadtrip. Je ziet jezelf op slag cruisend door het Californische landschap. De baslijn waarmee ‘Airwolf’ opent, is al minstens even verslavend als de cocaïne van het openingsnummer. We begrijpen meteen waarom dit nummer de tweede single was. ‘Surf Queen’ brengt ons meteen in een andere sfeer want opent met een killer van surfrock geluid. Het toont de veelzijdigheid van de band dat ze erin slagen om op een geheel eigen wijze diverse stijlen met elkaar te blenden en toch als zichzelf te klinken. Overgangen zijn niet enkel naadloos, ze zijn vooral ook heel erg meeslepend. De gevleugelde uitspraak ‘all killers and no fillers’ is zonder twijfel van toepassing op ‘Low Desert Surf Club’. Of het nu gaat om korte, krachtige nummers of lange, eerder uitgesponnen nummers zoals ‘Surf Queen’ dat moeiteloos de zeven minuten haalt, Fire Down Below weet op elk moment te boeien. We worden ook geregeld op diverse manieren verrast. Is het niet door een speelse intro, dan wel door een titel zoals ‘Dune Buggy’ waarbij wij althans meteen moesten denken aan het gelijknamige nummer van ‘The Presidents Of The United States’ maar dat vanzelfsprekend totaal anders klinkt. Ook bij een compleet instrumentaal nummer als ‘Hazy Snake’ weet de band je bij het nekvel te grijpen. Ingetogen, rustiger nummer dat opent met een akoestische gitaar maar waarbij het haar op de armen letterlijk recht kwam te staan. Alsof één en ander nog niet genoeg was, komt dé klapper van het album helemaal op het einde met afsluiter ‘Mantra’. Zestien minuten lang rocken dat het een lust is en als het ware een soort van gitaarjamsessie te laten klinken over een mantra-achtige (pun intended) drum en baspartij. Mogen we hierbij effen vragen aan radiozenders om de ballen te hebben om dit nummer ondanks de tijdsduur dagelijks door ieders strot te rammen!?

Het mag intussen duidelijk zijn dat we – eens temeer – zwaar onder de indruk zijn van het kunnen van Fire Down Below. Als u dan ook nog weet dat de heren live steeds als een pletwals tekeergaan, dan kan het niet anders of de ganse wereld is binnenkort lid van de ‘Low Desert Surf Club’.

K.H. (98)

Ripple Music

Tracklist: 1. Cocaine Hippo 2. California 3. Airwolf 4. Surf Queen 5. Dune Buggy 6. Here Comes The Flood 7. Hazy Snake 8. The Last Cowboy 9. Mantra