Mayhem: Demonic Rites

We gaan om te beginnen maar meteen heel eerlijk zijn: echt fan van live registraties zijn we niet. Ten eerste zijn er liever zelf bij om ons te laten onderdompelen in de sfeer. Ten tweede zorgen veel bands dan voor een soort van”greatest hits” setlist of wordt een bepaal album extra in de verf gezet. Ten derde, als er veel “reactie” komen van het publiek, vinden we dat ergens logisch, want wie gaat naar een concert kijken van een bepaalde band? Juist, ja, de fans. Daarmee willen we geenszins afbreuk dan aan een live registratie. Het is immers wel een tijdsdocument van hoe een bepaalde moment op dat moment te werk ging en klonk tijdens een live setting. Het Noorse Mayhem, opgestart in 1984, is een van de belangrijkste bands in de vorming van de vroege black metal en heeft dus zeker en vast zijn verdiensten, die we al zeker niet willen of kunnen minimaliseren, integendeel. De band zorgde eerder al voor heel wat live registraties om hun vele fans te verwennen. Zo is ‘Demonic Rites’ het elfde live opgenomen album als we het goed hebben. Met de intro meegeteld krijg je hier zeventien tracks aangeboden door de heren van Mayhem. De opnames gebeurden tijdens de “Daemon World Tour” van de band. Rauwe onversneden black metal gehuld in kille duisternis en met heel wat dreiging neer gezet: dat is wat je krijgt tijdens een concert van Mayhem en dat is hier niet anders. Meer hebben de liefhebbers van deze sound in het algemeen en van deze band in het bijzonder niet nodig om compleet over stag te gaan. Of misschien was je er bij tijdens deze tournee en wil je dit album wel als extra aandenken. Zoals eerder gesteld zijn wij niet echt fan van live opnames, maar … er is voor elk wat wils op de markt natuurlijk.

Luc Ghyselen (70)

Century Media

Tracklist: 1. Intro 2. Falsified And Hated 3. To Daimonion 4. Malum 5. Bad Blood 6. My Death 7. Symbols Of Bloodswords 8. Voces Ab Alta 9. Freezing Moon 10. Pagan Fears 11. Life Eternal 12. Buried By Time And Dust 13. Silvester Anfang 14. Deathcrush 15. Chainsaw Gutsfuck 16. Carnage 17. Pure Fucking Armageddon