Cvinger: Doctrines By The Figures Of Crnobog

Wij hadden eerlijk gezegd nog niet eerder gehoord van Cvinger, een black metal ensemble opgestart in 2012 in Slovenië. Na een demo en een ep volgden al vlug twee full-albums, al dateert het laatste werkstuk, het full-album ‘Embodied In Incense’, nu ook al van 2016. En zeven jaar is toch een lange periode van stilte tegenwoordig waar alles vlug vlug moet gebeuren, omdat je, een dag na het uitbrengen van iets nieuws, al vergeten kan zijn. In ieder geval werd de line-up van Cvinger – Lucerus (vocals), Bagot (gitaar), Obscurum (bass) en Morgoth (drums) – ondertussen versterkt met Tim “Nord Slayer” Draksler (gitaar). Het kwintet zorgt op dit derde full-album voor tien heel dreigende en in duisternis gehulde tracks die een heel pak black metal adepten luisterplezier zullen bezorgen. Het begint al meteen heel goed met het enorm dreigende ‘Meditations At The World’s Demise’ dat zich aan een langzaam tempo onderhuids weet in te werken en heel lang blijft nazinderen wegens de toch wel ongemakkelijke sfeer die het nummer oproept. Daarna zorgt ‘Reveleation Of The Three Headed One’ voor meer tempo en donkere kracht zonder die onheilspellende dreiging van de opener te verliezen. Het is de start van een heel dreigende tocht doorheen een kille duistere atmosfeer met verschillende wisselingen in tempo en ritme, én met dreigende onheilspellende vocalen die door merg en been snijden. De heren weten onze aandacht zodoende heel vlot vast te houden gedurende deze beklijvende donkere muzikale reis. Tussen de krachtiger tracks door worden we ook nog een maal getrakteerd op een meer atmosferische trip middels ‘Cosmic Realm’, een zinderende en enorm dreigende track die net als het openingsnummer onderhuids zijn weg zoekt en je niet meer loslaat. Het afsluitende ‘Chants And Cantile’ is ook eerder een sfeervol nummer waar de heren wat licht door laten in hun anders duistere sound. Niet dat je nu meteen een stevige rondedans kan gaan maken, maar het is toch overduidelijk het minst dreigende en minst donker getinte track op dit album. Toch sluit ook deze track mooi aan bij wat de heren reeds hebben afgeleverd. Zodoende is deze ‘Doctrines By The Figures Of Crnobog’ een mooie ontdekkingstocht voor ons worden en we beloven dan ook dat we vanaf nu dit Cvinger van iets dichterbij zullen volgen.

Luc Ghyselen (88)

Via Nocturna

Tracklist: 1. Meditations At The World’s Demise 2. Revelation Of The Three Headed One 3. Fury Born Out Of Bones And Fire 4. Blood Catharsis And The Mantra Of Depravity 5. The Winter Night Of The Funeral Pyres 6. Slava 7. Totemism 8. Cosmic Realm 9. Doctrines By The Figures Of Crnbog 10. Chants And Canticle