De twaalfde editie van Mass Deathtruction Festival is er op 4 november!

Liefhebbers van vooral black metal en death metal kennen ondertussen dit heel knap georganiseerde en aangename festival. Steeds opnieuw weten de organisatoren van Mass Deathtruction Festival voor een knappe line-up te zorgen die het gezellige en mooie Ferme Du Biéreau te Louvain-La-Neuve in lichterlaaie weten te zetten. Er zijn steeds twee podia: het hoofdpodium in de prachtige grote zaal en een tweede podium in de, als je het ons vraagt, toch iets te klein nevenzaaltje. Toch blijft het steeds uiterst gezellig en een enorm goed georganiseerd festival waar wij, van MUSIKA, heel graag terug keren. Ook dit jaar zorgen de organisatoren voor heel wat bands, zowel binnen– als buitenlandse acts komen aan bod, die steeds het beste van zichzelf weten te geven. We zetten alle bands – Het zijn er achttien! – even op een alfabetisch rijtje en geven je wat duiding.

Het Britse Abduction werd in 2016 in Derby, Derbyshire opgestart en zorgde ondertussen voor twee demo’s, twee ep’s en vier full-albums om hun visie op black metal weer te geven. Het meest recente werkstuk is ‘Black Blood’ dat sinds 2022 in de winkelrekken te vinden is.

Nog meer black metal is er van het eveneens Britse Ante-Inferno. Dit gezelschap werd in Scarborough, North Yorkshire in 2017 opgestart en zorgde reeds voor twee full-albums en daarvan is ‘Antediluvian Dreamscapes’ uit 2022 het meest recente werkstuk van.

Ook het Nederlandse Asagraum zorgt voor black metal. Dit gezelschap ging in 2015 van start en kende reeds een aantal wisselingen in de line-up. Dat belette de band niet om toch reeds voor drie full-albums te tekenen en daarvan is ‘Veil Of Death, Ruptured’ dat ik oktober op de markt komt het nieuwste album.

Met het Finse Before The Dawn slaan we een ander muzikaal pad in, daar dit gezelschap kiest voor een mix van melodic death metal /en gothic metal. Dit gezelschap werd in 1999 opgestart en hield het in 2013 na o.a. zeven full-albums voor bekeken. Sinds 2021 is de band terug actief. Met ‘Stormbringers’ zorgden ze eerder dit jaar voor een achtste full-album.

Het Belgische Brutal Sphincter ging in 2012 van start in de buurt van Luik. Dit gezelschap zorgt voor een brutale mix van goregrind en death metal. Hun twee full-albums kunnen alvast op lovende reacties rekenen, maar het is vooral tijdens live concerten dat deze band ons opvalt.

Coffin Feeder is een vrij “nieuwe” band met o.a. Sven de Caluwé (Aborted) achter de microfoon en met ook nog leden van Fleddy Melculy aan boord. Het gezelschap werd in 2021 opgestart en zorgt voor een mix van death metal en grindcore. Voor zover we weten telt de discografie van de band een drietal singles en twee ep’s.

Ook thrash metal komt aan bod. Het Spaanse Crisix, opgestart in 2011 in Igualada, is een vertegenwoordiger van dit muziekgenre. De band zorgde reeds voor zes full-albums en daarvan is ‘Full HD’ uit 2022 het meest recente van. Zoals bij veel bands zorgt de band voor extra adrenaline opstoten tijdens een live concert.

Het Zweedse death metal gezelschap Demonical is reeds actief sinds 2006. De band zette zijn eerste muzikale stapjes in Avesta, Dalarna. In de discografie van dit gezelschap vinden we, naast een pak singles, een demo en wat splits, ook nog zeven full-albums en drie ep’s. Het meest recente werkstuk van deze heren is de twee tracks tellende ep ‘Into Victory’ die eerder dit jaar op de markt kwam. Beter, vinden wij althans, is het meest recente full-album, ‘Mass Destroyer’, uit 2022.

Het Duitse Destruction hier nog voorstellen, zou eigenlijk overbodig moeten zijn. Deze iconen van de Teutoonse thrash metal is reeds actief sinds 1983 en nog steeds staat bassist en vocalist Schmier aan het hoofd van deze band die al tal van wisselingen in de line-up onderging. In de discografie van deze band vinden we ondertussen zeventien full-albums en daarvan is ‘Diabolical’ 2022) het meest recente werkstuk van. Met de komst van gitarist Damir Eskić kreeg de band een extra boost. Benieuwd of onze landgenoot / gitarist Martin Furia voor diezelfde boost kan zorgen.

Olof Wikstrand was in het begin de enige achter Enforcer. Tegenwoordig is dit Zweedse collectief een full-band geworden die een mix brengt van traditional heavy metal en speed metal. De band zorgde ondertussen o.a. voor zes knappe full-albums en daarvan is ‘Nostalgia’, dat eerder dit jaar op de markt werd gebracht, het meest recente van.

Hateful werd in het Italiaanse Modena in 1997 opgestart. Muzikaal kan je deze band in het vakje technical death metal onderbrengen. Drie demo’s, een split en drie full-albums hebben de heren ondertussen op de markt gebracht. Het meest recente werkstukje daarvan is de demo ‘Resurfacing Hate’ dat ongeveer een jaar geleden op de markt kwam.

Hats Barn is een Franse black metal band die in 2005 in Lille werd opgestart. Het gezelschap zorgde ondertussen voor zes full-albums en daarvan is ‘Y.a.HW.e.H’ (2022) het meest recente werkstuk van.

In 2018 ging in het Amerikaanse Minneapolis, Minnesota het death metal gezelschap Nothingness van start. Deze nog jonge band zorgde wel reeds voor twee langspelers: ‘The Hollow Gaze Of Death’ (2019) en ‘Supraliminal’ (2023).

Het Belgische Pestifer ging in 2004 van start in de buurt van Luik. De ouput op discografisch vlak van deze technical death metal is niet “enorm” te noemen: een paar demo’s een ep en drie full-albums. Elk van de full-albums wordt echter wel hoog ingeschat door de liefhebbers van (sub)genre. Het meest recente werkstuk is de vijf tracks tellende ep ‘Defeat Of The Nemesis’ die eerder dit jaar op de markt werd gebracht.

Razor is dan weer afkomstig uit Canada, alwaar de band Guelph, Ontario in 1983 werd opgestart. Tussen 1992 en 1996 stond de band op non-actief. In de discografie van dit speed metal / thrash metal gezelschap vind je o.a. negen full-albums en daarvan is ‘Cycle Of Contempt’ (2022) het meest recente van.

Nog meer Belgisch geweld, en opnieuw uit de omstreken van Luik, krijgen we met het black metal ensemble Räum. Ook deze band kunnen we nog bestempelen als “jong”, wegens pas opgestart in 2020. Na een paar singles zorgde het gezelschap eerder dit jaar met ‘Cursed By The Crown’ voor een eerste full-album.

Stillbirth is dan weer afkomstig uit Duitsland en meer bepaald uit de buurt van Bilstein / Hagen, North Rhine-Westfalen alwaar de band in 1999 werd opgestart. Tussen 2004 en 2006 stond men op non-actief. In de discografie van deze death metal / dethcore band prijken ondertussen al acht full-albums en daarvan is het eerder dit jaar op de markt gekomen ‘Homo Deus’ het meest recente werkstuk van.

Het Finse Wolfheart sluit hier de rij – niet dat we deze band als de minste op de affiche ervaren, integendeel zelfs! Deze melodic death metal band werd in 2013 in Lahti opgestart door Tuomas Saukkonen als een solo project. Lang duurde deze intentie niet en ondertussen zorgde Wolfheart reeds voor zes full-albums waarvan ‘King Of The North’ uit 2022 het meest recente album is. Hoe goed we elk album ook vinden, het is tijdens live concerten dat de band extra onze aandacht weet te trekken.

Naast de sfeervolle omkadering en de goede organisatie zorgt Mass Deathtruction Festival keer op keer ook een heel knappe programmatie wat betreft bands. Dit is op deze twaalfde editie niet anders en we hopen dat wij, van MUSIKA, u voldoende redenen hebben gegeven om ook aanwezig te zijn op deze editie. Meer info kan je vinden via www.mass-death.be of via de facebookpagina van het evenement https://www.facebook.com/massdeathtructionfestival/