Prophecy Fest, 7 september 2023, dag 1.

Prophecy Fest @ Balver Höhle, Balve, Duitsland.

De reeds lange tijd volledig uitverkochte editie van Prophecy Fest begint onder een stralende zon met een welkomstdrink op de weide langszij de Balver Höhle. Vier acts, vijf als we Ernie Fleetenkieker meerekenen, zorgen voor akoestische of semi akoestische concerten die een soort van kampvuur sfeer opwekken, al is hun muziek meestal heel donker getint.

Ernie Fleetenkrieker is een bekend iemand in de Duitse metalscéne die veel weet te vertellen over het genre. Wij luisteren maar met een half oor want echte toppers in de Duitse taal zijn we niet, ook al omdat het een blij weerzien is met een pak bekende gezichten.

Illudium is eigenlijk een atmospheric metal band die voor twee full-albums zorgde met ‘Septem’ (2016) en ‘Ash Of The Womb’ (2021). Zelf omschrijven ze hun sound als “dreamgaze” die bij momenten neigt naar Alcest en / of Lantlôs. Voor deze akoestische set staat frontvrouw, vocaliste en gitariste Shantel Amundson er alleen voor. De dame beschikt over een prachtige stem en met haar mooi gitaarspel zorgt ze al meteen voor een knappe set dark folk getinte songs die heel wat liefhebbers diep weet te raken.

*Foto’s: Illidium*

Thurnin was er vorig jaar ook al bij op de openingsdag van Prophecy Fest. Achter dit dark folk project zit Jurre Timmer. Vorig jaar hadden we de indruk dat hij de weide niet echt kon overtuigen. Dit lukte dit jaar toch iets beter, als je het ons vraagt. Misschien wel omdat een tweede gitarist voor een minder breekbaar geluid zorgt en er een voller geluid te horen viel. We krijgen mooie sfeervolle nummers te horen, maar missen toch vocalen.

*Foto’s: Thurnin*

1476 is afkomstig uit Salem, Massachusetts en zorgt voor een muzikale kruisbestuiving van o.a. black metal, dark folk, neo folk en art rock. Op de eerste avond van Prophecy Fest zien we een viertal bezig dat heel knappe nummers neerzet in een semi akoestische setting. De black metal invloeden zijn hier zo goed als compleet afwezig en we krijgen een sfeervolle rust brengende set te horen die best wel naar meer smaakt.

*Foto’s: 1476*

Ook afsluiter Vrîmuot was er vorig bij. Dit project is het werk van T.S. die zo zijn visie weer geeft op dark folk. De man is gezegend met een knappe, zware stem en hij wordt hier begeleidt door een trommelaar en een tweede gitarist. Zo zorgt dit drietal voor een heel donkere en dreigende sfeer die ons diep weet te raken.

*Foto’s: Vrîmuot*

Zo’n eerste avond, met die akoestische muziek, zorgt voor een heel gezellige en serene sfeer die een pak muziekliefhebbers dichter bij elkaar brengt. Voeg daar een schitterende omgeving aan toe en je verkrijgt een prachtig decor voor zo’n avond.

Met dank aan Gunnar Sauermann, Prophecy Productions en Prophecy Fest.

Tekst en foto’s: Luc Ghyselen.