Septekh: Greetings From The End (ep)

Septekh is een Zweedse death / trashband die actief is sinds 2008. Ze hebben reeds twee full-albums uitgebracht en met deze ‘Greetings From The End’ erbij reeds een vierde ep. Het is voor ons evenwel de eerste kennismaking met Septekh. En om meteen met de deur in huis te vallen, we hinken een beetje op twee gedachten bij het horen van ‘Greetings From The End’. Muzikaal neigt Septekh hoofdzakelijk richting trash metal met vlijmscherpe gitaarriffs en vingervlugge solo’s. Technisch zit het echt wel goed in elkaar en er is ruimschoots aandacht voor afwisseling in de melodieën. Het is echter de zang waar we persoonlijk niet goed weg mee kunnen. Die houdt namelijk ergens het midden tussen een diepe deathstem en een cleane hogere trashstem. En we worden er niet bepaald wild enthousiast van. Ergens hebben we het gevoel dat zang en muziek niet op dezelfde golflengte zitten. Kan helemaal aan onze subjectieve mening liggen uiteraard maar voor ons werkt dit niet. Een zeldzaam moment niet te na gesproken waar zanger Nils Meseke eerder naar een gruntstem overschakelt – jawel de man heeft onmiskenbaar een ruim bereik – zitten we te wachten op een ander stemgeluid dat beter bij de muziek past. Het is een beetje een dubbel gevoel uiteraard want Septekh weet zich onder meer door de aparte stijl te onderscheiden van andere bands maar wij zitten toch ergens te wachten op een meer krachtige, cleane zangstijl zoals die doorgaans klinkt bij trashbands. Kortom, we blijven enigszins op onze honger zitten terwijl de muziek echt wel catchy is en boordevol variatie. We vermoeden dat wie eerder al fan was van deze Zweden, dit ook met deze vijf nieuwe nummers zal blijven. Zelf rekenen we ons op dit moment niet tot een mogelijke schare nieuwe fans. Wie houdt van retestrak gitaarwerk met een mooie afwisseling tussen catchy riffs en het betere soleerwerk moet dit zeker eens beluisteren. Wie daarenboven houdt van een zanger die schijnbaar moeiteloos kan wisselen in stijl, moet dit al helemaal een luisterbeurt gunnen. Zelf zijn we desondanks niet helemaal overtuigd. Oordeelt u zoals gewoonlijk vooral zelf.

K.H. (75)

ViciSolum Productions

Tracklist: 1. Flabbergaster 2. Comorbidity 3. Greetings From The End 4. Nebulous Colossus 5. True Voyage Is Return