Serpentent: Ancient Tomes, Volume I: Mother Of Light

‘Ancient Tomes, Volume I: Mother Of Light’ is het eerste intrigerend werkstuk van Serpentent, een project van Anne K. O’Neill. Deze getalenteerde artieste zorgt hier niet enkel voor de composities, de vocalen en het bespelen van de meeste instrumenten, ze staat ook nog eens in voor het artwork van het album. Toch riep ze ook de hulp in van anderen. Zo maken ook Joseph M. D’Auria (drums) en Dylan Desmond (bass) hun opwachting en komen ook nog een aantal extra gasten aan bod. Maar het is een feit dat Anne hier duidelijk de voornaamste artieste is. Op dit debuutalbum onder de naam Serpentent zorgt ze voor negen nummers die heel diep op je gemoed in werken. Je kan ze muzikaal in het vakje dark folk plaatsen, maar vergeet daar dan niet wat accenten uit gothic en zelf neo klassieke invloeden bij te plaatsen. Maar het is vooral haar stem die ons van begin tot einde weet te overtuigen. Opener ‘The Descent’ is nochtans instrumentaal, maar weet ons desalniettemin te raken. Naast het duistere gevoel dat het nummer oproept zijn het de mooi geaccentueerde trom slagen die ons overtuigen. Net alsof Serpentent ons mee voert op een heel donkere, maar uiterst mysterieuze reis. Vanaf ‘Ancient Tomes’ komen daar dan nog vocalen bij, die je nog dieper meetrekken in de duistere wereld die Anne hier heeft uitgetekend. ‘Winding’ gaat op dit elan verder en als je denkt dat folk niet meer donkerder kan klinken komt ‘Sonette an Orpheus IV’ eraan, dat opent met een stukje vertellende tekst, vooraleer nog dieper in je ziel te kerven. Waarover men het precies heeft tijdens ‘Oy Ty’ is me een raadsel, al blijft het nummer onderhuids een hele lange tijd nazinderen. We krijgen, bij momenten, iets meer ritme en tempo tijdens ‘Death’, maar op gebied van intensiteit of dreigende duisternis wordt er niets ingeboet. ‘Mother Of Light’ krijgt een mooie titel mee waardoor je hoopt op extra (zon)licht, maar die maakt niet echt haar opwachting: we blijven een in duisternis gehulde klankkleur horen die ons alvast diep weet te raken. Ook tijdens het lang uitgesponnen ‘The Fountainhead Of Fire’ krijgen we opnieuw wat meer up-tempo fragmenten te horen. Zo laat Serpentent hier wel wat extra licht toe in haar donkere muzikale wereld. Het prachtig opgebouwde ‘Raise & Fall’ sluit dit beklijvende en intense album op een schitterende manier af. Met dit debuut, dat ons van begin tot einde enorm boeit, onder de naam Serpentent treedt Anne K. O’Neill in de voetsporen van heel uiteenlopende artiesten – met naar ons gevoel aparte, maar schitterende stemmen – als Lisa Gerrard, Jocelyn Pook, Chelsea Wolfe, Lindy-Fay Hella of Jayn Maiven (Darkher). Liefhebbers van dark folk hebben er met dit debuut van Serpentent een album bij om uren mee te verdwalen in een muzikale reis getekend Anne K. O’Neill.

Luc Ghyselen (90)

Svart Records

Tracklist: 1. The Descent 2. Ancient Tomes 3. Winding 4. Sonette an Orpheus IV 5. Oy Ty 6. Death 7. Mother Of Light 8. The Fountainhead Of Fire 9. Raise & Fall