Sadist: Firescorched

Het Italiaanse progressive death metal ensemble Sadist ontstond in 1991. Na vier full-albums hield men het in 2001 voor bekeken. Maar het bleef kriebelen bij Tommy Talamanca (gitaar, keyboards) en Trevor Nadir (vocals) en in 2005 werd Sadist terug opgestart met ook nog Andy Marchini (bass) en Alessio Spallarossa (drums). Nog eens vier full-albums volgden vooraleer zowel Andy als Alessio hun plaatsjes vacant lieten in 2020. Voor dit negende full-album van Sadist bestaat de line-up nog steeds uit Tommy (gitaar en keyboards) en Trevor (vocals), terwijl de overgebleven plaatsjes worden ingenomen door Jeroen Paul Thesseling (frettless bass) en Romain Goulon (drums). Dit kwartet zorgt voor de negen tracks op ‘Firescorched’ waar het technische vernuft op gitaar, drums en bass heel duidelijk in de verf wordt gezet. Elk van de muzikanten mag zich bijna naar hartenlust uitleven op zijn instrument en dat zonder elkaar voor de voeten te lopen. Toch hebben de heren ook aan het geheel gedacht, want we krijgen immers ook knap opgebouwde nummers te horen. Voeg daar dan de krachtige vocalen van Trevor aan toe en en je verkrijgt een mooi geheel met tal van tempo en ritmewisselingen. Dat de heren technisch meer dan onderlegd zijn mogen ze in zowat elk nummer bewijzen. Wij smaakten vooral de gitaarsolo’s en de uiterst knappe accenten die de bass weet neer te plaatsen. ‘Firesorched’ zal dus zeker in de smaak vallen bij liefhebbers van technical en / of progressive death metal. Wij ontdekken een immens complex schijfje dat ons enerzijds enorm boeit door zijn diversiteit en anderzijds een beetje te veel overkomt als “kijk eens mama, zonder handen”.

Luc Ghyselen (75)

Agonia Records ARCD 245

Tracklist: 1. Accabadora 2. Fleshbound 3. Finger Food 4. Burial Of A Clown 5. Loa 6. Aggression/Regression 7. Three Mothers And The Old Devil Father 8. Trauma (Impaired Mind Functionality) 9. Firescorched