Deathspell Omega: The Long Defeat

Het Franse black metal ensemble Deathspell Omega wordt eigenlijk omgeven door veel duisternis wat betreft de line-up. Wat weten we zeker? Dat de band in in 1998 wordt opgestart door Hasjarl als side project naast zijn toenmalige band Hirilorn. Kort daarna was Hirilorn het verhaal van Hirilorn ten einde en focuste Hasjarl zich volledig op Deathspell Omega. Naast Hasjarl (gitaar) bestond Deathspell Omega verder uit Khaos (bass), Shaxul (vocals) en Yohann (drums), al zou die laatste enkel credits krijgen op de allereerste demo van de band. Vocalist Shaxul zou het na twee full-albums ook al voor bekeken houden en werd vervangen door Mikko Aspa. Tussen 2004 en 2019 verschenen er welgeteld twee interviews met Deathspell Omega en dat terwijl de band vijf full-albums, evenveel ep’s en ook nog drie split-albums op de markt bracht. Voeg daaraan toe dat de band nooit een live concert ten beste gaf en je begrijpt onze eerste zin van deze review een stuk beter. Voor dit nieuwe full-album, het achtste nu voor Deathspell Omega, tasten we opnieuw in het duister omtrent de line-up die als volgt wordt weergegeven, maar eigenlijk nooit door iemand wordt bevestigd of ontkent: Hasjarl (gitaar), Khaos (bass) en Mikko Aspa (vocals). ‘The Long Defeat’ telt vijf tracks die black metal als basis en voornaamste ingrediënt bevatten. De heren voegen daar invloeden uit avant garde music aan toe zodat een heel eigenzinnige variant van het genre ontstaat. Wij durven het, naast furieus black metal geweld, ook wel “georganiseerde chaos” noemen. De nummers worden mooi opgebouwd en kennen zowel pure furieuze black metal erupties als heel veelzijdige momenten. Het geheel voert je mee op een heel eigenzinnige muzikale trip die ons bij momenten enorm bevalt, terwijl we op andere momenten toch heel stevig onze wenkbrauwen moeten fronsen. Zo’n drie kwartier sleurt het gezelschap van hot naar her, maar steeds wordt je ondergedompeld in een kille atmosfeer die door duisternis omringd is. Wie op zoek gaat naar een miniscuul streepje licht, mag dit werkstuk links laten liggen. Wie zich daarentegen enkel goed voelt als het op kille, duistere dreiging aan komt, kan deze nieuwe van Deathspell Omega aan zijn collectie toevoegen. Een hapklare brok is dit zeker niet geworden, zodat je er wel wat moeite moet voor doen indien je deze ‘The Long Defeat’ volledig wil doorgronden. Ook wij hebben eigenlijk nog niet voldoende tijd gehad om dit werkstuk ten volle te verwerken.

Luc Ghyselen (85)

Norma Evangelium Diaboli (NoEvDia) NED 056

Tracklist: 1. Enantiodromia 2. Eadem, Sed Aliter 3. The Long Defeat 4. Sie Sind Gerichtet! 5. Our Life Is Your Death