Saturna / Electric Monolith: Turned To Stone, Chapter 4: Higher Selves

Voor de vierde release in de “Turned To Stone”-reeks van het Amerikaanse Ripple Music label moeten we naar Spanje afzakken en dan meer bepaald naar Barcelona. Saturna werd er in 2010 opgestart. Deze band zorgde ondertussen reeds voor vier full-albums waarmee ze hun visie op hard rock proberen te delen met de wereld. Voor ons is het een eerste kennismaking met de band – onze excuses daarvoor, maar we kunnen echt niet alles kennen en / of beluisteren – en die bevalt ons wel. Saturna levert hier vier tracks aan. De heren openen vrij gedreven en energiek met ‘Keep Me Trying’, een track die ons terug katapulteert naar de hoogdagen van het (sub)genre (jaren zeventig). Tijdens ‘Following The Sun’ ligt het tempo een heel stuk lager. Meteen de kans om de soulvolle vocalen extra in de verf te zetten. Tijdens ‘Drowning’ spelen de heren wat met verschillende tempo’s en ritmes zodat snellere fragmenten worden afgewisseld met tragere stukjes. Piano overheerst tijdens de openingsfase van ‘Don’t Run’, waarna de soulvolle vocalen om aandacht smeken. Later vallen de andere instrumenten in zodat het nummer een beetje aan kracht wint die uiteindelijk de term “soulvolle ballade” niet overstijgt. Electric Monolith is afkomstig uit dezelfde Spaanse stad maar werd wat later, 2015, opgestart. Het drietal krijgt vijf tracks de kans om ons te overtuigen van hun mix van hard rock en psychedelica. ‘By My Side’ wordt al meteen stevig gedompeld in een bad van psychedelica. Het korte instrumentale ‘I Hope You Feel Better’ doet ons weinig tot niets, waarna ‘Hold Me Again’ ons weer bij de les trekt, zonder dat we echt achterover vallen van de sound. Het is ons overduidelijk veel te lichtvoetig. Al even lichtvoetig is ‘So Lonely Drying’ dat dan ook nog overspoeld wordt door psychedelica. Een heel stuk beter, naar onze smaak dan toch, is het krachtiger ‘Nightmares’, dat meteen, voor ons toch, het knapste nummer van dit vijftal is geworden. Ons eindoordeel is voor beide bands niet echt lovend want Saturna kan ons niet volledig overtuigen ondanks een aardige start waarna de band het tempo laat vieren en we eigenlijk enkel de knappe soulvolle stem hebben onthouden. Electric Monolith krijgt immens lovende woorden mee in de begeleidende infotekst, maar kan die heel zeker niet omzetten naar onze smaak.

Luc Ghyselen (60)

Ripple Music

Tracklist: 1. Saturna: Keep Me Trying 2. Saturna: Following The Sun 3. Saturna: Drowning 4. Saturna: Don’t Run 5. Electric Monolith: By My Side 6. Electric Monolith: I Hope You Feel Better 7. Electric Monolith: Hold Me Again 8. Electric Monolith: So Lonely Drying 9. Electric Monolith: Nightmares