I Am The Night: While The Gods Are Sleeping

De kiemen voor I Am The Night ontstonden reeds lang geleden, meer bepaald in de tienerjaren van Markus Valhalla (gitaar, synthesizer, Insomnium, Omnium Gatherum) toen de hij black metal ontdekte. Die liet hij rustig verder rijpen tot hij, ergens in 2020, er samen met Janne Markkanen (bass, ex-Omnium Gatherum) werk van maakte. Samen met Waltteri Väyrynen (drums, Paradise Lost, Bodom After Midnight) en vocalist Okko Solanterä (Horizon Ignited) dook men de studio in en dit resulteerde in het acht tracks tellende debuutalbum ‘While The Gods Are Sleeping’, een album dat liefhebbers van nineties styled black metal zullen omarmen. Het titelnummer opent het album. Het nummer zit meteen de lijnen uit qua klankkleur: enorm duister en al even kil met veel aandacht voor gitaarwerk en veel accenten van de synths. Het tempo ligt laag en bouwt op om dan naadloos verder te smelten met ‘Hear Me O’ Unmaker’, waar de duistere kracht van het viertal tot volle ontwikkeling komt in een heel gedreven en energiek nummer waar dreiging, duisternis en kilte samensmelten tot een zinderend brouwsel. Het is de aanzet voor wat komen moet, want het viertal weet ons met elke volgende track opnieuw te overtuigen en te raken: ons black metal zieltje jubelt het gewoonweg uit en wentelt zich nog eens extra om in de kille duisternis en dreigende facetten die I Am The Night hier uittekent. Je hebt het ondertussen begrepen: wij houden van de sound die het kwartet hier neer zet. We gaan niet beweren dat we veel nieuwe elementen hebben ontdekt in de gitzwarte duisternis van de band, maar track na track zorgt het gezelschap voor een intense en beklijvende luisterervaring. Als je het ons vraagt, mogen de heren direct onze kant opkomen om dit tijdens live concerten te bevestigen of zelfs te overtreffen. I Am The Night levert met ‘While The Gods Are Sleeping’ een heel knap, intens en beklijvend debuutalbum af die in elke black metal collectie zijn plaatsje verdient.

Luc Ghyselen (90)

Svart Records

Tracklist: 1. While The Gods Are Sleeping 2. Hear Me O’ Unmaker 3. Dawnbearer 4. Ode To The Nightsky 5. I Am The Night 6. The Owl 7. Among The Unseen Ones 8. Holocaust Of The Angels