Stone Axe: Stay Of Execution

Het Amerikaanse Stone Axe draait rond het duo Tony Reed (alle instrumenten, backing vocals) en Dru Brinkerhoff (lead vocals). Op muzikaal vlak halen de heren inspiratie bij o.a. Free, Foghat, Cream, Thin Lizzy en dergelijke. Je hebt het dan zeker al begrepen: noem het retro rock, classic rock of (bluesy) hard rock: het past deze band allemaal perfect. Stone Axe werd in 2007 in Port Orchard, Washington opgestart en zorgde voor tal van releases, gaande van singles over ep’s tot full-albums, voor tal van verschillende labeltjes en zelfs eigen labeltjes. Met ‘Stay Of Execution’ zijn de heren aanbeland bij Ripple Music, een label dat hen past als een goed zittende handschoen. ‘Stay Of Execution’ telt acht tracks die precies weergeven wat we eerder vermelden: een heel knappe mix van hard rock verweven met bluesy licks, wat psychedelica en die schatplichtig is aan de eerder opgesomde bands zonder dat ze ook meer een van die bands na-apen. De nummers die je hier krijgt werden opgenomen tussen 2008 en 2011, maar klinken allerminst gedateerd alhoewel Tony er eerst niet voor te vinden was om die te delen met het grote publiek. Opener ‘Fell On Deaf Ears’ geeft er meteen een ferme lap op die ons vooral doet denken aan Foghat: dezelfde energie krijgen we te verwerken in de gedreven rockende song met wat bluesy ondertoon. De flitsende gitaarsolo zijn spek naar onze bek en tillen het nummer naar een nog hoger niveau. Een opener van formaat die een tijdlang blijft nazinderen. ‘Lady Switchblade’ opent misschien wat rustiger, maar doet daar eigenlijk in niets voor onder. We noteren termen als aanstekelijk, gedreven en energiek. Zonder aan finesse of kracht in te boeten volgt dan de krachtige sleper ‘Sweet Sweet Time’, je weet wel zo’n stevige bluesy rocker met een been in blues rock en de andere in hard rock. Een stuk gevoeliger gaat het er aan toe met ‘Deep Blue’. Opnieuw valt de mooie, melodieuze, gitaarsolo op. Zoals de tietl al doet vermoeden gaat het er een heel stuk steviger en krachtiger aan toe tijdens ‘Metal Damage’, al blijven de heren trouw aan hun sound van (bluesy) hard rock, stevige en energieke classic rock. Opnieuw zouden we Foghat aanwijzen als grootste inspiratiebron al blijft deze Stone Axe een eigen gezicht tonen. ‘For All Who Fly’ is opnieuw een stuk rustiger, gevoeliger zo je wil, al blijft het nummer een pak kracht uitstralen. Iets krachtiger en net iets sneller wordt ‘King Of Everyhting’ door de speakers geknald. De warme, soepele stem van Dru, de aanstekelijke krachtig riff en de mooie gitaarsolo trekken ons weer vlot en gemakkelijk over de streep. ‘The Last Sun’, het laatste nummer van dit album, klinkt iets krachtiger, bevat opnieuw heel knap gitaarwerk, terwijl ook de vocalen van Dru opnieuw meer dan hun mannetje staan. Liefhebbers van de eerder opgesomde bands – Foghat, Free, Cream – zullen hier een hele tijd zoet mee zijn. Vooral de stem van Dru en het uitmuntende gitaarspel van Tony trekken ons keer op keer heel vlotjes over de lijn.

Luc Ghyselen (90)

Ripple Music

Tracklist: 1. Fell On Deaf Ears 2. Lady Switchblade 3. Sweet Sweet Time 4. Deep Blue 5. Metal Damage 6. For All Who Fly 7. King Of Everything 8. The Last Setting Sun