Superdeathflame: Dead Is Dead

Afkomstig uit Finland, meer bepaald uit Kotka, is Superdeathflame reeds actief sinds 2007. De band wordt in het vakje melodic death metal / thrash metal geplaatst. Maar bij beluistering van het acht tracks tellende ‘Dead Is Dead’, het tweede full-album onder de naam Superdeathflame, zouden we de band eerder in het vakje melodic death metal durven onderbrengen. De band werd dus in 2007 opgestart en zorgde in 2011 voor een eerste full-album met ‘The Last Wave’. Tussen het debuut en het nieuwe werkstuk zitten enkel een aantal singles waarvan je er ook een aantal vind op dit album. Opener ‘Innocense’ klinkt heel melodieus en laat niet veel andere invloeden toe al kan je wel een randje death opmerken tussen de vocalen waar cleane zang en een wat ruwere, rauwere death metal stem elkaar afwisselen. ‘Dead Is Dead’, het titelnummer, kan je dan wel weer noteren als een typisch melodic death metal nummer waar kracht, agressie en melodie worden samen gebracht tot een vlot klinkend geheel. Nog iets donkerder van klaar is ‘Dying Embers’ dat wel een heel aanstekelijk en melodieus meezing refrein mee krijgt. Ook nu wisselen melodieuze cleane vocalen elkaar met typische death metal vocalen af. De heren gaan verder op dit elan en zorgen voor mooi opgebouwde nummers met fragmenten die duidelijk een voet hebben in melodic metal, terwijl anderen dan weer aansluiten bij de term melodic death metal. Soms klinken toetsen iets te fel door naar onze smaak en dan durft onze aandacht wel even weg smelten. Maar uiteindelijk zorgen iets donkerder gekleurde stukken er steeds opnieuw voor dat we bij de les blijven. We gaan dit tweede full-album van Superdeathflame zeker de hemel in prijzen, maar we moeten wel toegeven dat de band ons vrij goed weet te boeien, ondanks een aantal momenten dat we even afdwalen. “Top” is ‘Dead Is Dead’ dus niet, wel leuk en onderhoudend en dus aangenaam om naar te luisteren.

Luc Ghyselen (70)

Inverse Records

Tracklist: 1. Innocence 2. Dead Is Dead 3. Dying Embers 4. Darkest Mind 5. Untold Burden 6. Inside The Chamber 7. Falling In Shades 8. Pain