Altzi: All Eyes On Me

Gestart als bassist op veertienjarige leeftijd, begon Rick Altzi zijn muzikale carrière. Toen hij wat later de microfoon ter hand nam bij onder andere At Vance, Masterplan en Herman Frank is zijn bekendheid pas echt begonnen. In 2020 begon de artiest uit het Zweedse Helsingborg onder eigen naam zijn eerste soloplaat te schrijven, waar zijn doorwinterde vocalen de rode draad vormen. Hij heeft zich intussen laten omringen door gitarist en keyboardspeler Pete Alpenborg, bassist Nalle Påhlsson, drummer Kevin Kott en gitaristen Ulrick Lönnqvist en Victor Ohlsson. Beide snarenmasters maken ook deel uit van het achtergrondkoor, samen met Teresia Svensson en Kimberly Kott. Rick nam zijn vocalen op in Outhouse Studios aan de westkust van Zweden, drums werden opgenomen in Parental Studios in Keulen. Het album is gemixt door Victor Ohlsson in zijn studio in Gothenburg en geproduceerd door Rick Altzi en Ulrick Lönnqvist. Thomas “Plec” Johansson verzorgde de mastering in The Panic Room. ‘Point Of No Return’ zorgt voor een ingeslagen weg, waar inderdaad geen weg terug is. Het openingsnummer is een weerspiegeling van de rest van het album en kan je ook op YouTube vinden: https://www.youtube.com/watch?v=RIC-79nDsYw. De doorwinterde vocalen zorgen voor een perfecte combinatie met de vele riffs en solo’s. Enerzijds een bast knap nummer, maar langs de andere kant is dit geluid erg herkenbaar, want ook de volgende nummers lijken wat op elkaar. Voor het melodieuze ‘Into The Fire’ werden Magnus Berglund en Morgan Jensen voor het knap solerende snarenwerk aangesproken en Ken Sandin voor de baslijnen. Die samenwerking levert een knap hard rock nummer op, die je eveneens op Youtube terugvindt: https://www.youtube.com/watch?v=p5Hckc0f_-g. Maar er zijn nog dreunende nummers op het net te vinden, zoals ‘Legacy’: https://www.youtube.com/watch?v=00wedWemrfo en ‘You Don’t Believe In Love’: https://www.youtube.com/watch?v=5h–9cFoEWc&list=RD5h–9cFoEWc&start_radio=1. Het evenwicht wordt vaak opgezocht door nummers af te wisselen. De prominentere invloed van wat toetsen zorgt voor wat verlichting in ‘Desire’, ‘Motherless Child’ en de ballad ‘Wind & The Rain’. Die zachtere aanpak wordt dan weer ruimschoots gecompenseerd met snelle gitaarriffs in ‘Tossin’ And Turnin’ en ‘Final Warning’. Met een zweverig en dromerig ‘Where Dreams Never Die’ laten ze het doek vallen. Ze pakken je nog een laatste keer mee met deze ballad-achtige afsluiter. De vocalist blijft in zijn gekende stijl en wijkt daar vrij weinig van af. Ondanks dit timbre weet hij vaak de hogere regionen te bereiken. Een extra injectie van vakmanschap door een ganse lijst gastmuzikanten, Joel Hoekstra, Magnus Karlsson en Oliver Hartmann om er maar enkele te noemen, zorgt er telkens voor dat het constant hoog niveau behouden blijft gedurende de ganse schijf. Wat variatie in de ritmesessie zou een pluspunt geweest zijn want vaak lijken de nummers wat op elkaar, maar dat is spijkers op laag water zoeken in een album dat melodieuze rock alle eer aandoet. Bereid je voor op een knappe collectie nummers van de Zweedse rockscene die de jaren ’80 terug laten floreren.

Rocking Klingon (84)

RA Music

Tracklist: 1. Point Of No Return 2. Crash And Fall 3. Into The Fire 4. Run To You 5. Legacy 6. You Don’t Believe In Love 7. Strangers In The Real World 8. Desire 9. Hurting Kind 10. Motherless Child 11. Wind & The Rain 12. Tossin’ And Turnin’ 13. Final Warning 14. Where Dreams Never Die