Tome Of The Unreplenished: Earthbound

Tome Of The Unreplenished werd in 2012 opgestart door Hermes in Nicosia, Cyprus. Intussen is Bath in Engeland de thuishaven geworden, terwijl het een persoonsproject ook uitgegroeid is tot een echte full-band met tegenwoordig, naast Hermes (gitaar, vocals, keyboards, tambourine), verder nog Aort (bass), Alexandros (gitaar, fluit, backing vocals, clean vocals) en T.J.F Vallely (drums, percussie). Met ‘Earthbound’ presenteert het kwartet ons het tweede full-album onder de naam Tome Of The Unreplenished. Het nieuwe werkstuk wijkt niet zo veel af van wat we eerder reeds te horen krijgen van deze entiteit: black metal met wat atmosferische stukken om contrasten te kunnen neerzetten. Het helse, dreigende en kille geluid overheersen overduidelijk op dit zes tracks tellend album. Het is niet zo dat het viertal nieuwe wegen weet in te slaan, maar wat ze neerzetten is vanaf de eerste tonen van opener ‘Tellurian’ best onderhoudend te noemen, als we dit bijwoord mogen gebruiken bij een black metal album waar duisternis, kilte, dreiging en kracht de hoofdingrediënten van vormen. Zodanig zelfs dat wij ons gedurende de complete reis in het muzikale spectrum van de band op dit album, een trip van iets meer dan drie kwartier, nergens hebben verveeld en dat met een lang uitgesponnen compleet instrumentaal stuk als afsluiter (‘Portcullis To Dodekatheon’). Dit om maar aan te geven dat de heren zich bewust zijn van het feit dat tempo en ritmewisselingen niet enkel goed zijn voor variatie, maar ook om de aandacht vast te houden. Misschien enkel spijtig dat we geen enkele track als uitschieter of als onze absolute favoriet kunnen aanwijzen. Daar tegenover staat dan natuurlijk wel het feit dat geen van de nummers ook maar iets in kwaliteit in boet. Zo zorgen de heren van Tome Of The Unreplenished met ‘Earthbound’ voor een heel knap, zij het erg genre gebonden, full-album. Een act die we graag eens ana het werk zouden zien en horen op bijvoorbeeld Unholy Congregation.

Luc Ghyselen (90)

Avantgarde Music AV 445

Tracklist: 1. Tellurian 2. Unbound 3. Tryst At The Gales Of Cyprus 4. Toward The Self 5. Astraios Ayr 6. Portcullis To Dodekatheon