Oceansnow: Vivienne

Over Oceansnow is niet zoveel geweten. De band is afkomstig van de Rocky Mountains en bestaat uit twee artiesten die beiden niet herkend of bekend willen zijn. De heren zorgen voor een mix van uiterst zwartgeblakerde herrie, black metal dus, en ambient passages om zodoende muzikale contrasten te kunnen uitwerken. Op dit debuutalbum krijg je zeven tracks te verwerken waar black metal de boventoon voert, maar waar de ambient fragmenten in elk nummer ook hun plaats opeisen. Wat extra duiding bij hun sound geven ze als volgt mee: “Enter their realm of luxury, minimalism, drugs and theft. Visit and wander places from a long-lost past. Inhale the scent of blood sacrifices to the pagan gods. Exhale, and find solace in a velvety, atmospheric black metal cocoon. Escape this world for good.”. Wij houden vooral van de dreigende in duisternis gehulde en kille black metal sound, zonder dat we er echt knock-out mee gemept worden. Daarnaast vinden we de ambient stukken steeds een stuk minder al zorgen ze wel voor de nodige ademruimte, sfeerschepping en contrast. Ook het puur vocale passeert ons bijna helemaal zonder dat we er ook maar iets van hebben begrepen wegens te diep blijven steken in de donkere geluidsbrij. Waarmee we willen aangeven dat ‘Vivienne’ van Oceansnow duidelijk zijn momenten heeft, maar dat we te veel stukken tegen komen die ons maar matig of zelfs niet kunnen overtuigen. Minderwaardig? Dat allerminst, maar een stekje in de subtop van het (sub)genre zal ook al een moeilijke opgave zijn. Kortom: er is nog werk aan de winkel voor de heren van Oceansnow willen ze hoger klimmen in onze achting. Rest ons nog te meldend at de laatste track, ‘Astrosporina’, enkel op de cd versie te vinden is en dus niet aan bod komt op de vinyl versie.

Luc Ghyselen (68)

Avantgarde Music AV 439

Tracklist: 1. Couloir (0) 2. Epilog: Felsenmeer 3. Shavano Equitation 4. Mandragora 5. Alluvium & Illuvium 6. Vivienne 7. Astrosporina