Immolation: Acts Of God

Immolation is onder deze naam al vierendertig jaar lang één van de grootmachten binnen het death metal genre. Deze New Yorkers brengen met ‘Acts Of God’ een elfde studio-album uit in de hen typerende stijl. Vijf jaar zit er tussen voorganger ‘Atonement’ en dit nieuwe album. De langste periode ooit tussen twee releases voor de band en ook daar is één of andere pandemie mede verantwoordelijk voor. Maar kijk, om eens positiefs te noemen aan corona, voor meerdere bands heeft het gezorgd voor een andere aanpak van het creatieve proces. Er was onmiskenbaar meer tijd en wegvallen van enige tijdsdruk heeft o.a. bij deze nieuwe Immolation ertoe geleid dat ze voor ons één van hun sterkste albums uit hun rijk gevulde carrière afleveren. Het gitaarwerk van Robert Vigna is altijd hét handelsmerk geweest van Immolation met snedige riffs die worden afgewisseld met het betere solo-werk. Het dient gezegd dat ‘Acts Of God’ op deze beide vlakken blijk geeft van heel erg veel inspiratie zodat het vrij lange album – vijftien nummers die samen goed zijn voor méér dan vijftig minuten luisterplezier – geen seconde verveelt. Opener ‘Abandoned’ is een onvervalste intro en helemaal naar het einde toe is er nog ‘And The Flames Wept’ als instrumentaal intermezzo voor uitsmijter ‘Apostle’ je finaal omver mept maar de overige dertien nummers zijn stuk voor stuk onversneden death metal nummers die bol staan van donkerte en je brutaal bij de strot grijpen. De meeste nummers draaien rond de drie à vier minuten en zijn dus vrij kort maar bovenal krachtig hetgeen de agressiviteit enkel lijkt te verhogen. Wellicht alleen al om die reden klinkt ‘Acts Of God’ bijzonder scherp en fris. De stem van Ross Dolan klinkt als vanouds als een ware grafstem en nog steeds zonder de minste zweem van slijtage. Kortom Immolation is erin geslaagd om na al die jaren een album af te leveren dat volledig in de lijn ligt van hetgeen de band al meer dan dertig jaar tentoonspreidt én toch brutaal en krachtig te klinken. Ze blijven schitteren aan de top van het death metal-firmament. Knappe plaat die de fans zeker en vast zal bekoren.

K.H. (88)

Nuclear Blast

Tracklist: 1. Abandoned 2. An Act of God 3. The Age Of No Light 4. Noose Of Thorns 5. Shed The Light 6. Blooded 7. Overtures Of The Wicked 8. Immoral Stain 9. Incineration Procession 10. Broken Prey 11. Derelict Of Spirit 12. When Halos Burn 13. Let The Darkness In 14. And The Flames Wept 15. Apostle