ARÐ: Take Up My Bones

ARÐ is een nieuw doom project van Mark Deeks die sommigen ongetwijfeld wel kennen van het black metal gezelschap Winterfylleth. In het Oud Engelse dialect van de Britse Northumbrië betekent het woord zo iets als “vaderland”. Met deze ‘Take Up My Bones’ zorgt Mark voor zijn debuut, een debuut dat al meteen een concept album is geworden rond de relikwieën van Saint Cuthbert, een figuur die ook al aan bod in de geschiedenis van de Vikings. De zes tracks die hier worden neergezet kan je inderdaad het best als doom omschrijven, maar laten het occulte, een gegeven dat tal van doom bands gebruiken, dus helemaal links liggen. Mark staat zelf in voor de vocalen, piano, keyboards, bass en rhythm gitaar. Collum Cox (Atavist) is de man achter de drums, terwijl Dan Capp (Wolcensmen) instaat voor de akoestische gitaar en lead gitaar. Hij is ook de man voor de backing vocals. Jo Quail tenslotte hoor je op cello. Dit viertal zorgt hier voor een overtuigend geheel dat beklijvend en intens genoemd mag worden en dat je meevoert op een reis door een lang vergeten tijdperk. – Saint Cuthbert leefde van 634 tot 687. – Dit is doom in de breedste zin van het woord, want een paar typische doom elementen komen hier minder aan bod: het slepende ritme en de brommende bassen. Wel krijg je ingrediënten aangeboden die je minder vaak terug hoort in het (sub)genre zoals koorzang, terwijl ook een eerder vertellende stem aan bod komt. Dat het album dan ook wordt uitgebracht door het Prophecy Productions label mag geen verwondering wekken, want daar kleuren ze graag buiten de vastgeroeste lijntjes van een of ander (sub)genre. Met ‘Take Up My Bones’ zorgt ARÐ voor een heel beklijvend werkstuk. Wij zijn alvast benieuwd of dit nog een vervolg krijgt.

Luc Ghyselen (82)

Prophecy Productions

Tracklist: 1. Burden Foretold 2. Take Up My Bones 3. Raise Then The Incorrupt Body 4. Boughs Of Trees 5. Banner Of The Saint 6. Only Three Shall Know