Napalm Death: Resentment is Always Seismic – A Final Throw Of Throes (ep)

Sinds 1981 laat Napalm Death al zijn immense herrie op de wereld los. Eerst nog eerder via hardcore punk – check hun demo’s – maar toch al vlug via een alles verpulverende herrie die een mix van death metal en grindcore werd genoemd. Hun eerste seismografisch werkstuk was het debuut-album ‘Scum’ en dat dateert van 1987. Daarna volgden een heel rits aan releases die de naambekendheid van de band geen windeieren legde. Ook het feit dat de band zowat constant op tournee is zorgt ervoor dat de band niet vergeten kan worden. Zelfs in deze moeilijke tijden – covid, weet je wel – zorgde de band voor een pak nieuwe releases en daarvan is deze ep het nieuwste werkstuk. Acht tracks vind je er terug die opnieuw een heel gamma aan alles verpulverende klanken op je loslaten. Een brommende basslijn opent ‘Narcissus’, de eerste track op het album. Na een stevige schreeuw krijg je een ferme brok energieke kracht naar je toe geworpen. Het titelnummer beukt er keihard op los. Het tempo ligt een stuk lager maar dat wordt goedgemaakt door een pak dreiging. ‘By Proxy’ is snoeihard, rechttoe, rechtaan volle gas vooruit zoals de heren al een pak songs hebben afgeleverd in hun carrière. Met de bass in de hoofdrol krijg je dan hun versie van SLAB!’s ‘People Pie’, een nummer dat ons minder ligt. Na een aarzelende intro barst ‘Man Bites Dogged’ dan in your face open als een stevig stukje dynamische kracht. Het gaspedaal wordt tot op de bodem ingedrukt tijdens het energieke ‘Slayer Through A Repeat Performance’. Iets wat ook gezegd kan worden van hun korte versie van ‘Don’t Need It’ (origineel van Bad Brains) waarna het gezelschap afsluit met een eigenzinnige remix versie van het titelnummer dat, naar onze smaak, de minste track is op dit schijfje. Met dit nieuwe werkstukje bouwt Napalm Death zijn oeuvre verder uit. Liefhebbers van de band zelf en van het (sub)genre in het algemeen, kunnen opnieuw de buidel open trekken.

Luc Ghyselen (75)

Century Media

Tracklist: 1. Narcissus 2. Resentment Always Simmers 3. By Proxy 4. People Pie 5. Man Bites Dogged 6. Slaver Through a Repeat Performance 7. Don’t Need It 8. Resentment is Always Seismic (Dark Sky Burial Dirge)