Voivod: Synchro Anarchy

Het Canadese Voivod breit met ‘Synchro Anarchy’ nog een nieuw hoofdstuk aan zijn rijk gevulde muzikale carrière. De band werd opgestart in 1981 en zorgde eerst nog voor een sound die we het best kunnen omschrijven als thrash metal. Geleidelijk aan slopen er evenwel meer en meer invloeden uit progressive metal hoek in de sound naar binnen. Dat en het feit dat er ook al een paar wisselingen in de line-up zijn geweest, heeft de band niet belet om met ‘Synchro Anarchy’ zijn vijftiende studio-album af te leveren. De band telt dan ook een heel pak fans die er steeds opnieuw voor zorgen dat elk nieuw album van Voivod mooie verkoopcijfers haalt. Dat zal met dit negen tracks tellende nieuwe album niet anders zijn. Toch hebben wij onze bedenkingen daar we niet echt achterover vallen van de opbouw en de arrangementen van de nummers ondanks de vele tempo en ritmewisselingen. Het moet ons bijvoorbeeld van het hart dat sommige riffs vaak herhaald worden, net als een pak accentjes die dan enerverend op ons overkomen. Voeg daaraan toe dat de stem van Denis “Snake” Bélanger ons niet echt ligt, en je begrijpt waarom Voivod nog nooit echt volledig bij ons in de smaak is gevallen. Dit is nu dus ook opnieuw het geval, want alhoewel de heren – naast Denis hoor je ook nog Daniel “Chewy” Mongrain (gitaar), Dominic “Rocky” Laroche (bass) en Michel “Away” Langevin (drums) – hun uiterst best doen, plakt de mayonaise niet bij ondergetekende. Dat zal de liefhebbers van het genre en zeker van de band niet afschrikken. Rest ons nog te melden dat de “deluxe edition” van dit album nog een tweede schijfje kent met het live opgenomen concert ‘Return To Morgöth’ uit 2018 dat iets meer dan een uur duurt en elf tracks telt.

Luc Ghyselen (65)

Century Media

Tracklist: 1. Paranormalium 2. Synchro Anarchy 3. Planet Eaters 4. Mind Clock 5. Sleeves Off 6. Holographic Thinking 7. The World Today 8. Quest For Nothing 9. Memory Failure