Venom Prison: Erebos

Het Britse Venom Prison werd in 2014 opgestart en zorgt voor een heel moderne sound waar extreme metal de basis van vormt. Na twee ep’s in 2015 wordt de band al opgepikt door het Prosthetic Records label. Drie full-albums worden er op de markt gebracht door het label: ‘Animus’ (2016), ‘Samsara’ (2019) en ‘Primeval’ (2020). Met ‘Erebos’ is het gezelschap reeds aan zijn vierde – wat een werk ethiek – full-album toe, het eerste voor Century Media. Drijvende krachten achter Venom Prison lijken ons gitarist Ash Gray en vocaliste Larissa Stupar die er beiden reeds van het prille begin bij zijn. Maar ook gitarist Ben Thomas en bassist Mike Jefferies zijn reeds sinds 2015 actief bij de band. Enkel een drummer voor lange tijd vast bij de band houden lijkt een moeilijke opgave. Joe Bills (sinds 2019) is zo al de vierde die het probeert. ‘Erebos’ telt tien tracks en de korte opener ‘Born From Chaos’ kan je als intro beschouwen. Met ‘Judges Of The Underworld’ opent de band werkelijk de debatten. Een pak tempo en ritmewisselingen overvallen je terwijl Larissa een pak aandacht opeist met haar vocalen. Haar rauwe agressie vocalen zijn een “streling” voor het oor, terwijl een tweede zanglijn in de achtergrond laat horen dat ze ook een mooie cleane stem heeft. ‘Nemesis’ doet in niets onder voor zijn voorganger en ook ‘Comfort Of Complicity’ weet ons te overtuigen. De tempo en ritmewisselingen blijven verbazingwekkend, het gitaarspel is zowel melodieus als krachtig, het stevige fundament van bass en drums zorgt ook voor een bepaalde souplesse, en de stem van Larissa … Wel, die maakt het geheel op een heel knappe manier “af”. ‘Pain Of Oizys’ is heel anders, want hier wordt het tempo volledig gedrukt, een paar korte accenten niet te na gesproken. Larissa bewijst hier dat ze ook over een schitterend clean stem timbre beschikt dat bij momenten een heel gevoelige snaar raakt. ‘Golden Apples Of The Hesperides’ opent aarzelend maar barst toch vlug open met veel kracht. Opnieuw zijn de tempo en ritmewisselingen niet op twee handen te tellen, krijgen we een heel melodieuze gitaarsolo te horen en krijst, grauwt, grunt, zingt Larissa de sterren uit de hemel. Er is geen aarzelende start voorzien bij ‘Castigated In Steel And Concrete’ al zorgt de band wel voor een rustiger break tussen alle andere tempo en ritmeveranderingen door. Het furieuze ‘Gorgon Sisters’ doet er qua intensiteit en agressie nog een schepje bovenop. Het vijftal wil van geen wijken weten en doet er met ‘Veil Of Night’ nog een nummer bij waar de wisselingen in tempo en ritme niet te tellen zijn. En toch heeft, naar ons gevoel dan toch, elk nummer een kop, een middenstuk en een staart. Met ‘Technologies Of Death’ zijn we bij de afsluiter van dit album beland. We blijven versteld staan van de prachtige gitaarlijnen, de tempo en ritmewisselingen, én de machtige vocalen van Larissa. Deze ‘Erebos’ van Venom Prison is een stevige kanshebber om in ons eindejaarslijstje op te duiken.

Luc Ghyselen (96)

Century Media

Tracklist: 1. Born From Chaos 2. Judges Of The Underworld 3. Nemesis 4. Comfort Of Complicity 5. Pain Of Oizys 6. Golden Apples Of The Hesperides 7. Castigated In Steel And Concrete 8. Gorgon Sisters 9. Veil Of Night 10. Technologies Of Death