Oddland: Vermillion

Opnieuw een nieuwe cd van een Scandinavische progband namelijk Oddland uit Finland die met ‘Vermillion’ zijn derde full cd uitbrengt. Men kan zeggen dat deze Finnen weinig inspiratie hebben gezien ze nog maar drie albums uitgebracht hebben sinds hun oprichting in 2007. Maar het zal mij een worst wezen want de kwaliteit is af. Dit is prog met een grote “P”. Alles is hier immers aanwezig om een goeie progplaat te maken: prima geschreven nummers – sommige behoorlijk complex –, grandioze tempo– en stijlwisselingen, een kransje topmuzikanten, uitstekende zang en uiteraard een topproductie. We horen invloeden van Tool, Opeth, het complexe, ietwat nerveuze maar grandioze gedoe van Haken en het Oosterse van Subterrenan Masquerade. En dat allemaal mooi in een eigen prima sound gegoten. Betere nummers zijn ‘Below’ met Oriëntaalse invloeden, het erg gevarieerde en bij momenten pittige ‘Feed The Void’, het jazzy en aan Pain Of Salvation schatplichtige ‘Emacipator’, én het stevige ‘Resonance’ met een mooie Opeth styled riff. Afsluiten doet het album met ‘Unity’, in ware Haken stijl. ‘Vermillion’ is een heel goed plaat geworden: progfans zullen hiervan likkebaarden, muzikaal hoog niveau, diverse stijlen en tempo, complex maar niet overdreven waardoor het geheel zijn zin voor melodie en harmonie niet verliest. Het zijn mooie tijden voor progfans met veel nieuwe, goede albums. Met dit album hoort Oddland zeker thuis bij de betere progbands.

Bart Verlinde (85)

Uprising! Records UP 8

Tracklist: 1. Arrival 2. Below 3. The Walls Of The Mind 4. Feed The Void 5. Emancipator 6. Pathway 7. Resonance 8. Unity