Wolverine: A Darkened Sun (ep)

De Zweedse progband Wolverine, opgericht in 1995 te Soderhamm, brengt vijf jaar na hun vijfde full album nu hun nieuwste ep uit. En dat is (wederom) een pareltje. Zo moet goede progressive rock klinken. Goed gecomponeerde nummers, perfect gebracht door topmuzikanten, zang van de hoogste kwaliteit en geproducet in de stijl van de beste Scandinavische bands. Deze ep is eigenlijk oorspronkelijk uitgebracht als een kortfilm maar de muziek is uiteraard zo goed om deze ook op cd uit te brengen. ‘Phoenix Slain’ is dijk van een prognummer, duurt tien minuten en is gekenmerkt door mooie, in elkaar vloeiende tempowisselingen. De zang is hier van meer dan uitstekende kwaliteit en van het gitaarwerk zullen veel progfans likkebaarden. Op het ritme en tempo van ‘The Breach’ beging je automatisch mee te deinen: wat een leuk tempo en riff. ‘Dead As The Moon’ kon perfect op een Pink Floyd album staan: rustig, ingetogen, zweverig maar o zo mooi. ‘Hibernator’ is dan erg melodieus en zweverig zonder maar een moment melig te worden. ‘A Darkened Sun’ is een stuk minder hard en snel dan het vorige werk van Wolverine maar muzikaal topklasse. Een “must have” voor elke progfanaat.

Bart Verlinde (85)

Sensory Records

Tracklist: 1. Phoenix Slain 2. The Breach 3. Dead As The Moon 4. Hibernator