Infirmum: The Great Unknown (ep)

Het Finse Infirmum werd eigenlijk reeds in 2018 opgestart maar dan als Kuolonkoura als solo project door Timo Solonen. Dit doom / black metal project zorgde voor een vier tracks tellende ep getiteld ‘Infirmum’. Lang moest Timo dus niet zoeken om de naam in 2019 te wijzigen tot … Infirmum. Enkel de sound werd gewijzigd naar een death / doom sound en in 2020 zorgde hij, nog steeds als solist werkend, voor het full-album ‘Walls Of Sorrow’. Voor deze drie tracks tellende ‘The Great Unknown’ is Infirmum plots immens uitgebreid. Naast Timo (vocals, gitaar) krijg je immers ook Anna Rose (vocals), Erna Siikavirta (keyboards), Jonas Siikavirta (bass), Hanna-Leena Lassila (drums), Taka Eliel (vocals) en Sammy Antonen (gitaar) te horen. Daarnaast werden ook nog een aantal sessie muzikanten ingehuurd: Juuso Raatikainen (drums, Swallow The Sun), Johannes Tolonen (bass, Manzana), Paula Gherasim (viool, Antheos, The Raven’s Heart) en Teemu Mastovaara (cello). Het eindresultaat zijn drie tracks waar de rauwe stem van Taka Eliel in schril contrast wordt gebracht met de hemelse stem van Anna Rose. Daarnaast klinkt de sound, in vergelijking met zijn eerder werk, voller en zorgen vooral viool en cello voor extra accenten. Het slepende, naar doom hunkerende, is gebleven terwijl ook de vrouwelijke stem duidelijk meer hebben met doom dan met death metal, zodat Taka er voor dat aspect misschien wat alleen voor staat. Daarom zouden we ‘The Great Unknown’ ook vlotter aanraden bij liefhebbers van doom, daar de invloed van death maar miniem meer is. Toch hebben wij de indruk dat er nog pakken werk zal moeten verzet worden, wil Infirmum een grote doorbraak forceren naar een groot internationaal Europees publiek. Nu blijft het gezelschap nog te veel op veilig spelen en drukt Timo misschien nog te veel zijn stempel op het eindresultaat.

Luc Ghyselen (70)

Independent Release

Tracklist: 1. Mask 2. Fearless Part II 3. The Great Unknown