Mystic Circle: Mystic Circle

De geschiedenis van Mystic Cicrle lijkt ons een vrij woelig verloop te hebben gekend. De band werd immers reeds in 1992 opgestart. Na reeds een heel pak wijzigingen in de line-up, en na zeven full-albums, leek het doek in 2008 toch te vallen over de band. Er was een kort heropflakkering tussen 2014 en 2015, maar die stelde niet zo veel voor. Het is pas onlangs dat Beelzebub (gitaar, bass, vocals, keyboards) en A. Blackwar (vocals, gitaar, drums, keyboards) besloten hebben om de band opnieuw leven in te blazen. Beide heren hielden over de jaren heen nog steeds contact met elkaar, al had A. Blackwar Mystic Circle reeds in 1999 de rug toe gedraaid. En kijk van het een kwam het ander en nu kunnen we opnieuw genieten van Mystic Circle dankzij dit gloednieuwe titelloze full-album. Het album telt negen tracks: acht zelfgeschreven nummer en een coverversie van Possessed’s ‘Death Metal’. Op muzikaal vlak is er eigenlijk weinig tot niet veranderd aan de sound van Mystic Circle. Nog steeds gaat het gezelschap als razenden te keer in een mix van (melodic) black metal en death metal. Nee, het tweetal beweert allerminst dat ze het wiel opnieuw hebben uitgevonden, maar geven grif toe dat ze goed geluisterd hebben naar een pak release van Zweedse black metal en death metal bands uit de jaren negentig. Daar distilleren ze hun eigen sound uit die in niets hoeft onder te doen voor tal van bands die al jaren actief zijn. We krijgen immers acht tracks te horen waar energieke en gedreven kracht wordt samengebracht met melodie, terwijl men ondertussen agressief, brutaal, dreigend en in duisternis gehuld zijn gal spuwt. Dat ook hun versie van ‘Death Metal’ (Possessed) daar nauw bij aansluit hoeft geen betoog, al lijkt het dat het duo voor dit nummer een tandje heeft bijgestoken als het aankomt op tempo in vergelijking met hun eigen werk. Zo zorgt Mystic Circle alvast voor een heel knappe afsluiter van een uiterst knap full-album.

Luc Ghyselen (90)

Atomic Fire Records

Tracklist: 1. Belial Is My Name 2. Seven Headed Dragon 3. Hell Demons Rising 4. Letters From The Devil 5. Darkness In Flames 6. The Arrival Of Baphomet 7. Curse Of The Wolf Demon 8. Satanic Mistress 9. Death Metal