Nihility: Beyond Human Concepts

Het Portugese Nihility ontstond in 2012. Het duurde vrij lang, zo’n zeven jaar, vooraleer dit death metal gezelschap zich waagde aan een eerste full-album. ‘Thus Spoke The Antichrist’ kwam er dus in 2019 en telde acht tracks die goed waren voor net geen half uurtje metal geweld. ‘Beyond Human Concepts’ is dus het tweede werkstuk van dit viertal – Mário Ferreira (vocals), Renato Barbosa (gitaar, vocals), Miguel Seewald (bass) en Luís Moreira (drums) – en telt dit keer negen tracks die opnieuw de kaap van het halfuur niet halen. Dan weet je eigenlijk al: het viertal kiest eerder voor korte gebalde nummers. ‘Martydom For The Herd’, de opener, zorgt voor een goed opgebouwd nummer waar daadkracht en agressie hand in hand gaan. De mooie productie laat ook de basslijnen vlot doorklinken. De hondsbrutale stem valt ook ten goede op, maar het is de melodieuze gitaarsolo die ons het meest bekoort. Meteen is de toon gezet voor wat nog komen moet. Ook ‘Hubris’ is een mooi opgebouwd nummer met een pak veranderingen in tempo en ritme. Wat volgt is eigenlijk meer van hetzelfde en net dat zorgt ervoor dat ons aandacht gaandeweg wat verslapt. Nu en dan veren we nog even op tijdens een melodieuze gitaarsolo, maar over het algemeen kabbelt het album gestaag verder zonder dat we van de sokken worden geblazen. Dat doet ons besluiten dat dit tweede full-album van Nihility enkel zal weg gelegd zijn voor death metal fanatiekelingen. Daarmee willen we aangeven dat ‘Beyond Human Concepts’ niet slecht is, maar zeker geen “must have” is geworden.

Luc Ghyselen (70)

Vicious Instinct Records

Tracklist: 1. Martydom For The Herd 2. Hubris 3. Destory The Shackles Of Prejudice 4. Human Stupidity 5. Conflicting Vanities 6. Will To Power 7. The Religious Dogma 8. Beyond Human Concepts 9. Sea Of Thoughts