Meslamtaea: Weemoedsklanken

Meslamtaea werd reeds in 1998 opgestart als solo-project van multi-instrumentalist Floris Velthuis. Toch duurde het tot in 2004 vooraleer een eerste demo op de wereld werd losgelaten. Daarna volgden nog een full-album en drie splits vooraleer Meslamtaea uitgebreid werd met een extra vocalist: Ward (2018). Het duo zorgde voor twee full-albums: ‘Niets en Niemendal’ (2019) en ‘Geketend In De Schaduw Van Het Leven’ (2020). Kort daarna werd de line-up van Meslamtaea nog wat groter met toevoeging van Izzy (bugel). Dit trio zorgt nu voor het acht tracks tellende ‘Weemoedsklanken’ waar ook nog een aantal gasten hun opwachting maken. Zo maken ook Otto Kokke (saxofoon), Kevin Kentie (vocals) en Fraukje van Burg (spoken words) hier hun opwachting. ‘Weemoed’ mag het nieuwe album openen en doet dit instrumentaal aan de hand van uiterst … weemoedige, melancholische klanken. Meteen een nummer dat de titel volledig dekt. De overige zeven tracks zijn dan weer van een volledig anders kaliber want daarna wordt je meegesleurd op een stevige en krachtige trip doorheen kille duisternis waar vooral dreiging en energieke black metal uitbarstingen van tel zijn. Niet dat de heren geen veranderingen in tempo, ritme en kracht meer inbouwen, maar de hoofdmoot is toch razende en furieuze black metal die een duister en dreigend verhaal vertellen. De Nederlandstalige teksten zorgen ervoor dat wij geen moeite hebben met het volgen, wat voor niet Nederlandstaligen misschien een beetje moeilijker zal liggen. Toch vinden wij dit geen reden om het vierde full-album van Meslamtaea geen kans te geven, daar de vocalen wonderwel aansluiten bij de stevige kracht die van de sound uit gaat. – Wij hebben ook geen bezwaren tegen anderstalige teksten, als die maar mooi aansluiten bij de sound. – Met andere woorden: ‘Weemoedsklanken’ is een stevig black metal schijfje geworden dat liefhebbers van het genre beslist een kans mogen geven.

Luc Ghyselen (80)

Babylon Doom Cult Records

Tracklist: 1. Weemoed 2. Rad Des Tijds 3. Grauwe Muren 4. Schone Lei 5. Moegestreden 6. Nevelsluiers 7. Verstoten 8. Uiteengevallen