Crystal Throne: Crystal Throne

Het Franse Crystal Throne presenteert ons zijn titelloos debuutalbum. De band werd pas in 2019 opgestart door vocalist Terry DeFire en gitarist Max Waynn. Om hun progressive heavy metal / power metal sound te vervolledigen werden Jefferson Brand (bass) en Alex Gricar (drums) erbij gehaald. Het viertal citeert invloeden uit NWOBHM (meer bepaald Judas Priest en Iron Maiden) en uit progressive power metal hoek (o.a. Fates Warning en Queensrÿche). En daar kunnen wij ons perfect bij aansluiten, met die vermelding dat de sound eerder naar die laatste twee genoemde bands neigt aangevuld met neoclassical klinkende gitaarsolo’s die ons wat doen aan denken aan bijvoorbeeld Iron Mask. Voor dit debuut haalde het viertal ook twee gasten in huis om voor wat extra gitaargeweld te zorgen. Zo dragen ook Sonia “Anubis” Nusselder en Neogeofanatic hun steentje bij aan het reeds indrukwekkende gitaarspel van Max. Op dit debuut tekent het kwartet voor negen tracks als we de instrumentale opener, ‘Fate & Triumph’ er bij tellen. Bass en drums zorgen voor de solide maar ook wel soepele basis waarop krachtige en melodieus gitaargeweld wordt neer gezet dat keer op keer uit mondt in flitsende neoclassical getinte gitaarsolo’s. Meteen ook de grootste aandachtstrekker voor Crystal Throne, want het stem timbre van Terry vinden we dan weer een heel stuk minder en zorgt er voor dat we toch een aantal keer recht staan om de skip toets in te drukken, om dan telkens weer tot de orde te worden geroepen door het gitaarwerk en de soms mooie wendingen in tempo en ritme die in de nummers langs komen. We geven grif toe dat Terry een heel stuk beter zingt dan wat wij zouden doen, maar toch. Een track als ‘Shades Of Existence’ zouden wij bijvoorbeeld nooit op een album plaatsen wegens het feit dat het vocale aspect hier toch duidelijk te wensen over laat. Spijtig dus voor Crystal Throne dat anderzijds wel voor goed opgebouwde en gearrangeerd nummers zorgt met flitsend vingervlug gitaargeweld. Maar de vocalen vinden we, over het complete album gezien, toch ondermaats vinden. Zeker als de band wil doorbreken in het internationale circuit.

Luc Ghyselen (65)

Independent Release

Tracklist: 1. Fate & Triumph 2. Rise To Glory 3. Timescape 4. Shades Of Existence 5. Steelbirds 6. Foreshadowed Sands 7. Valkyrie Ride 8. Mechanical Tyranny 9. Crystal Warrior