Dark Meditation: Polluted Temples

Dark Meditation is een Amerikaans gezelschap dat in 2019 in Seattle werd opgestart. De heren – JW Mullett (bass), Will Klintberg (drums), Ryan Fitch (gitaar), Ian (gitaar, synthesizer) en A.D. Vick (vocals) – kiezen voor uiterst traditionele heavy metal die overduidelijk schatplichtig is aan een pak Britse bands uit de beginjaren tachtig. Het vijftal zorgde eerder reeds voor twee demo’s en ook voor een vijf tracks tellende compilatie met nummers van die demo’s. Ook op dit full-album debuut, dat tien tracks telt, krijg je een deel van die eerder opgenomen nummers te horen, zodat, voor wie reeds de demo’s of die compilatie in de rekken heeft staan, er zes nieuwe nummers te horen vallen op dit album. Zo worden ‘Haunt Of Fear’, ‘The Howling Wild’, ‘Nocturnal Fever’ en ‘Polluted Temples’ hier opnieuw hernomen. Zoals eerder gesteld is elke track overduidelijk schatplichtig aan de NWOBHM bands uit het begin van de jaren tachtig, al doet de stem, en ook wel de sound, ons op tijd en stond denken aan Cirith Ungol. Dat betekent dat bass en drums voor de basis zorgen, waar de riffs het geraamte op kunnen bouwen. Melodieuze gitaarsolo’s en donker klinkende vocalen ronden het geheel af. De heren kleuren dus overduidelijk binnen de afgebakende lijntjes van het genre en voegen daar eigenlijk weinig nieuws aan toe. Daar is natuurlijk absoluut niets verkeerds aan, maar als je echt wel gaan opvallen in de stroom aan releases die ons elke week overvallen, moet je van goede huize om boven het maaiveld van de grote grijze middenmoot uit te steken. Dat kan dan natuurlijk via een of meerder tracks die er boven uit steken, daar het flitsende werk van de gitaristen of door de aan de ribben klevende stem van de vocalist. Dat alles is spijtig voor Dark Meditation niet echt voor handen en we vermoeden dan ook dat ‘Polluted Temples’ vrij rimpelloos zal wegzakken in het overvolle aanbod. Dit debuut is goed zonder meer en zal nog met moeite onze playlist halen, laat staan dat het ons eindejaarslijstje haalt. Beste track, naar onze smaak, is het energieke en gedreven gebrachte ‘The Howling Wild’.

Luc Ghyselen (74)

Satanik Royality Records

Tracklist: 1. Prelude 2. Babalon.Money.Magick 3. Haunt Of Fear 4. Strange Caress (Of The Night) 5. Master’s Coil 6. Desolation Days 7. The Howling Wild 8. Drink Of The Blade 9. Nocturnal Forever 10. Polluted Temples