Krolok: Funeral Winds & Crimson Sky

Het Slovaakse Krolok werd in 2011 opgestart in Bratislava, de hoofdstad van het land. Met ‘Funeral Winds & Crimson Sky’ is het gezelschap aan zijn tweede full-album toe. Dat werkstuk telt zes tracks die samen goed zijn voor zo’n zesendertig minuten muzikaal plezier als je houdt van atmospheric black metal. Opener ‘Black Lore Of The Fens’ opent sfeervol en rustig waarna de heren een aantal versnellingen hoger schakelen en ook een dreigende duisternis en kracht toeneemt. Daarna spelen de heren wat veranderingen in tempo, ritme en kracht zodat er een wisselwerking ontstaat van sfeervolle fragmenten en zwartgeblakerde erupties. ‘Towards The Duskportals’ is krachtiger van opzet en klinkt ook wat dreigender, al missen we toch een portie dreiging, duisternis en kracht in wat eerder een sfeervolle, lichtjes mysterieuze omgeving is geworden. Een break in het nummer zelf is zelfs eerder pure heavy metal. Dat zou dan de variatie moeten te goede komen, maar wij willen toch nog steeds extra donkere en dreigende kracht horen. Die krijgen we middels ‘The Reptile Abyss Beneath’, maar toch komt ook dit nummer niet echt voor de honderd procent over in onze zoektocht naar kille dreigende duisternis en zwartgeblakerde black metal kracht. Het is allemaal niet onaardig, maar ons echt overtuigen zit er tot hier toe niet in. Ook het instrumentale ‘Path To The Haunted Ruins’ kan ons niet overtuigen. Een bepaalde riff wordt eerst toe in het oneindige gerekt, vooral men over gaat tot wat extra akkoorden die opnieuw worden herhaald en herhaald. We horen, naar onze smaak dan toch, een stuk beterschap met ‘Unveiled Subterranean Treasures’, maar het nummer kan de meubels al niet echt meer redden. Ook het titelnummer, dat dit album aflsuit, is niet van die aard, dat we plots op stoelen of banken gaan springen. Tot halfweg krijgen we nog een stevig en krachtdadig stuk black metal dat net voldoende dreiging en duisternis weet op te werpen, maar daarna verzandt ook deze track. Eerst met een heel rustig en sfeervol stukje dat langzaam aan kracht wint, maar de duisternis niet echt terug op roept, laat staan een kille dreiging weet te omarmen. Nee, onze excuses aan Krolok, maar dit album was beter nog een tijdje gerijpt in kille duisternis en krachtige dreiging.

Luc Ghyselen (60)

Osmose Productions OPCD 435

Tracklist: 1. Black Lore Of The Fens 2. Towards The Duskportals 3. Reptile Abyss Beneath Dowina 4. Path To The Haunted Ruins 5. Unveiled Subterranean Treasures 6. Funeral Winds & Crimson Sky