Mercury X: Imprisoned

Progrock / progmetal is altijd één van mijn favoriete genres geweest, vandaar mijn interesse in het nieuwe, derde, album van de Zweedse band Mercury X. De vier leden van de band zaten samen op de muziekschool en beslisten laten om samen een band te stichten. Opener ‘Until The Break Of Day’ is alvast een mooi staaltje van melodische prog metal gecombineerd met sterk gitaar en keyboardspel. Toch is de erg goede zang het pluspunt van dit nummer. – Waar haalt Zweden toch die goede zangers vandaan. – ‘The Light In Your Eyes’ gaat op dit elan verder. De sound van deze nummers doet wat aan Circus Maximus en Seventh Wonder denken. Op ‘Lonely’ horen wat meer dubbele drums opnieuw erg mooi begeleid door fenomenale zangpartijen. ‘Imprisoned’ is het buitenbeentje op dit album. Een meer dan twintig minuten durend nummer in ware Dream Theater stijl met vele tempowisselingen en van melodieus, ingetogen naar hard en snel. De zang is hier ook bij momenten ruwer en harder, de keyboards ook manifester aanwezig. Bij wijlen gaat het nummer wat de chaotische toer à la Haken op. ‘The Sound Of Nothing’ is een up tempo prog nummer met een erg aanstekelijke riff. Conclusie: dit is best een aardige plaat van een goede progmetal band met goede artiesten, zeer goede zang, én een sterke drummer. Een aanrader voor fans van het steviger progwerk.

Bart Verlinde (82)

Frontiers Records FRCD 1174

Tracklist: 1. Until The Break Of Day 2. The Light In Your Eyes 3. Lonely 4. Imprisoned 5. The Sound Of Nothing