Zelbo: In My Dreams

Je zou bijna gaan geloven dat corona een goede invloed heeft op de creativiteit. Zelbo is een zoveelste nieuw melodieus rockproject, deze keer onder leiding van de Noorse toetsenist Dag Selboskar. Hij is stilaan een veteraan aan het worden want hij kwam al in 1987 ten tonele met de band ‘Da Vinci’. Daarmee bracht hij twee albums uit: ‘Da Vinci’ en twee jaar later ‘Back In Business’. In 1992 werd jammer genoeg de stekker eruit getrokken. Dag werkte intussen mee met diverse bands en projecten. ‘Da Vinci’ pikte een vijftal jaren geleden de draad na 25 jaar terug op met hun comeback album ‘Ambition Rocks’. Maar het ging verder toen de man besloot een soloproject op poten te zetten. Met de hulp van zijn oude vriend gitarist Ken Ingwersen (Street Legal), zanger Frode Vassel en drumstokwizard Sturla Nostvik richtte hij Zelbo op. De titeltrack ‘In My Dreams’ hebben de heren helemaal vooraan gezet en dit zorgt voor een vlotte start. Het knappe gitaarwerk in combinatie met met de sprankelende keys en vocale arrangementen schotelen je een eerste portie aangename melodieuze rock voor. Ook ‘Phoenix Rising’ is dankzij een ferme laag toetsen doorspekt van dat AOR-gevoel. Dit nummer werd als tweede single gelanceerd: https://www.youtube.com/watch?v=yjEzea673Io. Als eerste single kozen ze voor ‘Fortune & Fame’, dat met een catchy refrein een mooie weerspiegeling prijs geeft van de rest van het album. Het erg vlotte en bombastische nummer komt echt binnen. De videoclip had zonder problemen in de jaren 90 op MTV kunnen passeren: https://www.youtube.com/watch?v=I8Jk7h_TrzQ. Het verleden van Ingwersen zal wellicht de sound van ‘Head’s Down’ bepaald hebben. De opvallende melodie van dit steviger nummer is een oorwormpje, dat flarden van vroeger en hedendaagse invloeden mooi weet te combineren. Mooi hoe een gitarist en keyboardspeler elk het nummer naar zich toetrekken, maar de ander daarbij de ruimte geven en elkaar niet voor de voeten lopen. De combinatie van beiden, samen met het ritmische drumwerk en zoete vocalen zorgt ervoor dat ik naast dit nummer een dik streepje zet. Ondanks de titel ‘Wild Young And Free’ krijgen we een ballad, die het midden weet te behouden tussen meeslepend mooi en beklijvend plakkerig. Na het knap opbouwende ‘Get Up Get Over It’ brengt ‘Beautiful Flyaway’ een mooi rustpuntje. Een erg aangename stem begeleid je op een AOR-trip, dat naar het melodieuze refrein toe een kleine energieke injectie krijgt. Wat later bewandelt ‘Small Town Girl’ datzelfde pad. Iets pittger zijn ‘Next Flight To Venus’ en ‘Waiting For The End’, met oog voor een creatieve invulling van virtuositeit door diverse solo’s op keys als gitaar. De ballad ‘Every Little Thing’ zorgt voor een zacht afsluiten van een vrij aangenaam album, dat toch wat beweging in genres liet horen. Vooral de mooie wijze waarop telkens een massa aan muzikaliteit in een nummer gestopt werd, deed me overtuigen dat de heren een origineel en onderhoudend album gemaakt hebben. Toen ik voor de eerste keer de naam Zelbo hoorde en daarbij de gekleurde hoes zag, zou ik zweren dat we seventies hammond zouden krijgen. Gezien hier de keyboardspeler de centrale spil is, had ik het vermoeden dat we overvloedige synths in rock of metal konden verwachten. Mis poes. Ok, Selboskar’s accenten of solo’s zijn merkbaar aanwezig op het album, maar de snarenplukker kan vaak het pad mooi bij de klassieke AOR-rock houden. Elf hoogwaardige frisse 80-ies Skandi-nummers, die een knipoog naar de collega’s ‘Work Of Art’ en ‘Artic Rain’ uit de AOR-scène werpen, maar al bij al veel kwaliteit uitstralen. Of het potten zal breken hoor je me niet zeggen, maar muzikaal gezien heeft het me toch een aantal keer verrast. Ik snap waarom Frontiers het gezelschap onder hun vleugels genomen heeft, want zoals vaak lijkt het label een verzamelplaats te worden van getalenteerde muzikanten.

Rocking Klingon (80)

Frontiers Records FRCD 1177

Tracklist: 1. In My Dreams 2. Fortune & Fame 3. Phoenix Rising 4. Head’s Down 5. Wild Young And Free 6. Get Up Get Over It 7. Beautiful Flyaway 8. Next Flight To Venus 9. Small Town Girl 10. Waiting For The End 11. Every Little Thing