Perfect Plan: Live At Sharpener’s House

Waar sommige bands jaren voor nodig hebben, lijkt voor Perfect Plan als … een perfect plan. Het Zweedse gezelschap is sedert hun start met de single ‘In And Out Of Love’ (waarvan de video sindsdien meer dan een miljoen keer bekeken werd) in 2018 niet meer uit de hitlijsten weg te denken. Met hun daaropvolgend debuut ‘All Rise’ verstomden ze vriend en vijand. De opvolger ‘Time For A Miracle’ bevestigde enkel hun kwaliteit. Fans zitten telkens verlekkerd als de band met nieuwe nummers op de proppen komen, want hun uitzonderlijke songwriting en vakkundig muzikantschap dat melodie, harmonie en groove benadrukt, is bij velen blijven hangen. En dan vergeten we nog de ongelooflijk sterke vocalen en vocale arrangementen, synth ondersteuning en dito gitaar solo’s, die we in de vele catchy refreinen horen, te vermelden. Dankzij zijn gouden strot scheerde Kent Hilli’s solowerk ‘The Rumble’ eerder dit jaar alweer hoge toppen. Het feit dat hij intussen ook bij Giant de vocalen verzorgd, is een nieuwe kans om de man live tegen te komen. Maar net om dat gebrek aan optredens te counteren en om de pandemie een beetje verteerbaarder te maken, besloot de band een ‘live in studio’ optreden te geven, dat hun label Frontiers eind 2020 op YouTube heeft gezet: https://www.youtube.com/watch?v=rPoI0LNhJsU&t=145s&ab_channel=FrontiersMusicsrl. Het live album bevat een reeks eigen nummers, maar daarnaast ook twee covers. We herkennen ‘That Was Yesterday’ van Foreigner en een iets tragere versie van ‘Stay’ van Giant. Die laatste is de eerste van een akoestische set van vier nummers, waarmee ze het album afsluiten. Met ‘ze’ bedoel ik de uiterst getalenteerde vocalist Kent Hilli, gitarist Rolf Nordström, keyboardwizard Leif Ehlin, drummer Fredrik Forsberg en bassist Mats Byström. Openen doen ze met een aantal kleppers van hun tweede album. ‘Time For A Miracle’, ‘Every Time We Cry’, ‘Heart To Stone’ en ‘What About Love’ bezorgen de eerste zalige luistermomenten. ‘Fighting To Win’ is en blijft het nummer dat me instant kippenvel geeft. Man wat een nummer, wat een stem. Het nummer met persoonlijke tekst gaf Kent motivatie om in moeilijke tijden de weg terug te vinden en dit kondigde hij vlak voor het begin van het nummer in een aparte persoonlijke boodschap aan. Ik denk dat dit mijn ultieme favoriete nummer aller tijden is. ‘Better Walk Alone’ was dan de eerste single van hun tweede album, dat terug persoonlijk verhaal verteld van een relatie die stuk gelopen was en het feit dat men apart verder moet gaan in het leven. De nadruk lag in het begin op materiaal van het laatste album, maar met ‘Never Surrender’, ‘In And Out Of Love’ en ‘Heaven In Your Eyes’ horen we ook nog wat ouder werk. Dit live album zal wellicht een tussenstop zijn van de band, op weg naar een derde album. Intussen doet de band er in deze podiumloze momenten toch alles aan om de fans een live beleving mee te geven. Al klinkt de band ietsje minder gepolijst, we horen een topband in vuur en vlam. Het is opnieuw puur genieten van deze prachtige release en hopelijk heeft Kent nog tijd tussen al zijn nevenprojecten om een nieuwe plaat voor Perfect Plan te maken.

Rocking Klingon (90)

Frontiers Records FRCD 1175

Tracklist: 1. Time For A Miracle 2. Every Time We Cry 3. Heart To Stone 4. That Was Yesterday 5. What About Love 6. Fighting To Win 7. Better Walk Alone 8. Never Surrender 9. In And Out Of Love 10. Stay (Acoustic Version) 11. Heaven In Your Eyes (Acoustic Version) 12. Nobody’s Fool (Acoustic Version) 13. Don’t Leave Me Here Alone (Acoustic Version)