Voodoma: Hellbound

Het Duitse Voodoma probeert met ‘Hellbound’, het achtste full-album ondertussen van dit gezelschap, liefhebbers van zowel metal als dark rock / gothic voor zijn sound te winnen. Voodoma werd reeds in 2002 opgestart en bestaat tegenwoordig uit Michael Thionville (vocals), Mikk Hollenberg (gitaar, keyboards), Pierre Liffers (bass) en Dr. Doom (drums). Naast een pak full-albums zorgde het gezelschap ook reeds drie ep’s zodat je Voodoma alvast niet kan beschuldigen van luiheid, al zeker niet als het aankomt op het uitbouwen van een discografie. Het nieuwe album, deze ‘Hellbound’, telt tien tracks die wij, bij MUSIKA, toch eerder in het vakje dark rock / gothic zouden plaatsen dan in het vakje metal. Oké, we geven grif toe dat er een aantal invloeden uit metal in hun sound te ontwaren zijn, maar toch zorgt een heel dik tapijt van keyboard klanken er tekens opnieuw voor dat die invloeden ondergeschikt blijven in de totale sound van deze band. Toch heeft de metal liefhebbers in ons genoten van elk van deze knap opgebouwde tracks. Op tijd en stond doen de nummers op dit nieuwe werkstuk ons denken aan Moonspell, zonder dat we dit gezelschap op diezelfde hoogte willen plaatsen. We horen immers ook heel wat kracht weerklinken in elk nummer dat zich een weg zoekt naar licht in de duisternis. Dat licht valt het best te ontwaren tijdens de knappe melodieuze gitaarsolo’s. Verder baadt de sound van Voodoma toch hoofdzakelijk in duisternis met donkere, wat diepe vocalen die mooi aansluiten bij de sound. Dat de heren niet bang zijn om even wat extra licht toe te laten in hun sound, bewijst een nummer als ‘Salems Hell’, waar vrouwelijke vocalen hun intrede doen en voor een mooi extra accent / lichtstraaltje in de duisternis zorgen. Ook de paar korte momenten van koorzang tijdens ‘Into The Deep’ vinden we best geslaagd. En dat terwijl dit nummer aan een trager tempo wordt gebracht en vooral een mysterieuze dreiging in de duisternis omarmt. Tijdens het titelnummer horen we zelfs wat folky accenten op ons af komen, en ook dat weten we te appreciëren. Maar om ons eindejaarslijstje te halen is dit toch te weinig. We besluiten dan ook dat dit ‘Hellbound’ van Voodoma een best wel knap album is geworden dat een pak liefhebbers van dark rock / gothic zal weten te bekoren.

Luc Ghyselen (82)

Pride & Joy Music PJM 12777

Tracklist: 1. Silent Scream 2. We Are The Lost 3. Salems Hell 4. Where Is The Light In You 5. Into The Deep 6. Save Me 7. Hellbound 8. Hand Of Fate 9. Angel X 10. Sandman