Funeral: Praesentialis In Aeternum

Het Noorse Funeral werd in 1991 opgestart. De band werd eerst nog in het vakje funeral doom / death metal ondergebracht, maar later maakten elementen uit symphonic metal en en gothic metal meer en meer hun opwachting zodat we tegenwoordig bijna kunnen spreken van een gothic / symphonic death metal / doom band. In ieder geval is de term een blijvend onderdeel van hun sound en misschien is bijna niemand beter geplaatste dan drummer Anders Eek, de enige die er nu nog steeds bij is van de oorspronkelijke line-up, om gegevens als melancholie, pijn, verdriet, verlies en eenzaamheid – thema’s die veelvuldig aan bod komen als je als band in het vakje (funeral) doom wil geplaatst worden – te verwerken in de sound van “zijn” band. – Denk er bijvoorbeeld maar eens over na als je belangrijke bandleden als Einar Andre Frederiksen (overleden in 2003 (zelfmoord)) en Christian Loos (overleden in 2006 (overdosis)). – Het is nu ook wel niet zo dat Funeral in hun ongeveer dertig jarig bestaan het ene album na het andere op de markt brengt, want ‘Praesentialis In Aeternum’ is pas het zesde full-album van de band. De heren – naast Anders hoor je verder Erlend Nybø (gitaar), Magnus Tveiten (gitaar), Sindre Nedland (vocals), Rune Gandrud (bass) en Andrè Aaslie (orkestratie). Die laatste wordt voor de komende live concerten, als de restricties rond covid het toelaten natuurlijk, vervangen door Ingvild Anette Strønen Johanessen, aka Sareeta (viool, orkestratie). – zelf zeggen over dit album dat het een samensmelting is van al hun eerder gebruikte kenmerken en daar kunnen wij ons beslist in vinden. We horen typische funeral doom momenten, maar ook agressieve stukken die eerder naar death metal neigen. Verder komen voldoende elementen uit gothic aan bod en zorgen symfonische accenten voor de nodig bombast. Het levert alvast schitterend uitgewerkte en opgebouwde nummers op die geen milliseconde vervelen. De verschillende wisselingen in tempo, ritme, kracht en dreiging zorgen er immers voor dat je aandacht nergens de kans krijgt om te gaan verslappen. Zodoende levert Funeral een heel beklijvend, intens en gevarieerd album af dat een groot pak metal fanaten zou moeten kunnen aanspreken. Waar je misschien, maar dat is, zeker naar onze smaak, een punt van muggenzifterij, wel over kan vallen, is het feit dat alle teksten in het Noors worden gebracht. – In het inlayboekje krijg je wat duiding in de Engelse taal. – Voor het eerst liet Anders alle teksten schrijven door een buitenstaander en verder hoor je ook nog Lars Are Nedland (Borknagar en broer van Sindre) een vocale bijdrage leveren tijdens opener ‘Ånd’. Rest ons eigenlijk nog enkel te melden dat ‘Praesentialis In Aeternum’ eigenlijk slechts zes tracks telt (de eerste zes in deze tracklist) die samen voor een enorm beklijvend en intens werkstuk zorgen dat je ongeveer vijfenvijftig minuten in de ban houdt. De vier overige tracks, waaronder een coverversie van ‘Samarithan’ (Candlemass), die we hier ook vermelden zijn bonus tracks en zorgen voor nogmaals achtentwintig minuten intens, donker en dreigend luisterplezier. Wij hopen enkel dat Funeral niet opnieuw negen jaar wacht om met een vervolg aan te komen.

Luc Ghyselen (95)

Season Of Mist

Tracklist: 1. Ånd 2. Materie 3. Erindring I – Hovmod 4. Erindring II – Fall 5. Oppvåkning 6. Dvelen / Bonus: 1. Her Til Evig Tid (ånd: epilog) 2. Vekst (erindring : prolog) 3. Shades From These Wounds 4. Samarithan