Ereb Altor: Vargtimman

Pagan of Viking (black) metal is nu niet echt mijn favoriete genre, maar na het beluisteren van enkele nummers van het nieuw (nummer negen) album van Ereb Altor, opgericht in 2003 in Gavle, Zweden, en een begrip in dit genre, wou ik toch ‘Vargtimman’ de kans eens geven. En tot mijn eigen verrassing vond ik dit wel een prima album. De hardere en snellere nummers zoals ‘Rise Of The Destroyer’ en ‘Vargtimman’ bekoren mij minder. Het openingsnummer, ‘I Have The Sky’, daarentegen is best te pruimen, dat is Viking metal van niveau met een stevig up tempo, cleane wat schorre zang en zin voor melodie. ‘Fenris’ doet me wat aan de oude, hardere Solstafir denken. Er zit ook een wat wanhopige toets in dit nummer dankzij snelle drums gecombineerd met een melodisch tempo: mooi. Verder is ‘Alvablot’ een nummer die terug doet denken aan het doom verleden van de band met mooie koorzang en een slepend ritme. ‘Den Dighra Döden’ is ook zo een leuk nummer met mooie tempo wisselingen en waar grunt en koorzang wordt afgewisseld. Maar de kers op de taart is ‘Heimdals Horn’. Wat een prachtig nummer. De sfeer van Walhalla wordt erg mooi weergegeven: deinend tempo, koorzang, en als schitterend toemaatje hoor je Heimdall, de bewaker van de poorten van Walhalla, op zijn hoorn blazen. Wat een beresterk nummer: je waant je echt in Vikingland. Voor mij een zeer aangename kennismaking met deze band. Dit Viking (black) metal zal nooit mijn favoriete genre zijn maar Ereb Altor is zeker een topband en ‘Vargtimman’ een dijk van een album. Moet live zeker de moeite zijn denk ik.

Bart Verlinde (85)

Hammerheart Records

Tracklist: 1. I Have The Sky 2. Vargtimman 3. Fenris 4. Rise Of The Destroyer 5. Alvablot 6. Den Dighra Döden 7. Ner I Morkret 8. Heimdals Horn