The Mist From The Mountains: Monumental – The Temple Of Twilight

Met ‘Monumental – the Temple Of Twilight’ presenteert het Finse The Mist From The Mountains ons zijn debuutalbum. Zes tracks lang, ongeveer achtendertig minuten, worden we meegesleurd op een heel intense en beklijvende trip doorheen het muzikale geweld dat de heren ons weten te bieden. The Mist From The Mountains haalt inspiratie bij o.a. Borknagar, Kvist, Old Man’s Child en zelfs heel vroege Dimmu Borgir om het maar bij die te houden. Dan weet je dat je je kan verwachten aan melodic black metal, die invloeden zoekt uit de grootse en weidse natuur. Dat is precies wat de heren van The Mist From The Mountains ons bieden. Dat ze ook nog wat folky accenten in de sound onder brengen is leuk meegenomen en het zorgt voor extra afwisseling. Afwisseling die je ten andere ook al krijgt middels tempo en ritmewisselingen en vooral middels heel kalme stukken en uiterst zwartgeblakerde furieuze momenten. Met andere woorden, de heren houden ervan om te spelen met contrasten. Hard en zacht, furieus en kalm, duisternis en licht, dreigend en zalvend, … het komt allemaal aan bod. Als je dan ook nog weet dat de band met Kim Strömsholm en Tuomas Karhumäki over twee gelijkwaardige vocalisten beschikt, dan weet je dat de heren ook op vocaal vlak verschillende troeven kunnen uitspelen. Tijdens ‘Thus Spake The Tongueless Serpent’ komen zelfs wat vrouwelijke vocalen aan bod die voor nog een extra accent zorgen. Kortom, dit debuutalbum van The Mist From The Mountains bevalt ons enorm en zal voor heel wat melodic black metal fans een heel knappe aanvulling zijn op de collectie. Zeker fans van een van de eerder opgesomde bands moeten hun oor eens te luisteren leggen.

Luc Ghyselen (90)

Primitive Reaction

Tracklist: 1. Empyrean Fields 2. A Paean To Fire 3. Thus Spake The Tongueless Serpent 4. With The Sun And The Skies And The Birds Above 5. Master Of Wilderness 6. After God