TDW: Fountains

Achter TDW schuilt de Nederlandse artiest Tom de Wit. Meteen na de release van het vorige album, ‘The Days The Clock Stopped’ (2020) begon Tom aan het schrijven van nieuwe nummers die resulteren in het achtste full-album onder de naam TDW. Zes van de tien nummers kwamen tot stand nadat Tom ideeën kreeg toegespeeld van fans. Toch is ook dit nieuwe album een heel homogeen geheel geworden, niet in de zin zoals een aantal van zijn vorige full-albums die echte conceptalbums waren die ik zelf vergeleek met het werk van Arjen Lucassen (Ayreon). ‘Fountains’ telt, zoals al eerder gesteld, tien tracks die opnieuw een schitterende samensmelting vormen van tal van subgenres uit de grote metal familie. Symphonic metal en progressive metal vormen de hoofdbestanddelen, maar ook melodic metal, accenten power metal en thrash metal komen aan bod. En dan hebben we het nog niet gehad over muziekgenres als jazz, swing, cabaret en flamenco. Tom de Wit (vocals, gitaar, synthesizer, orkestratie), Rich Gray (bass, backing vocals) en Fabio Alessandrini (drums) vormen de vaste basis. Medewerking kregen ze van Bryan Ramage (gitaar solo op ‘Fountains’), Linn Liv (vocals op ‘Fountains’), Eric Hazebroek (gitaar solo op ‘Inner Enemy), Ron Brouwer (vocals op ‘Inner Enemy’), Cathinca Porsius (fluit op ‘Hunter’s Eyes’), Lennert Kemper (gitaar solo op ‘Hunter’s Eyes’), Lola Damblant Soler (gitaar solo op ‘Anthracite’), Vikram Shankar (synth solo op ‘Another Choice, Another Universe’), Michael Mills (gitaar solo op ‘Graveyard Boogie’) Morean (gitaar solo, flamenco gitaar, palmas op ‘Traveller’) en Lucas De La Rosa (gitaar solo op ‘Hope Song II’). Daarnaast komt ook nog een koor aan bod. Daarvoor werden volgende artiesten aangesproken: Laura ten Hoedt, Iris van ‘t Veer, Cailyn Erlandsson, Rania Bailey, Rikke Linssen, Linda van Vugt, Ron Brouwer, Rich Gray en Tom de Wit zelf. Daarmee kan je natuurlijk vele kanten uit en dat is precies wat TDW ook doet op dit album. Je krijgt mooi opgebouwde nummers te horen waar de talrijke wisselingen in tempo en ritme zowat het grootste deel van uit maken. Maar steeds gebeurt dit met klasse en prachtige overgangen zodat een vloeiend geheel ontstaat. Het gezelschap is zodoende op geen enkel foutje te betrappen en liefhebbers van progressive metal zullen hier dan ook een heel vette kluif aan hebben die hen ettelijke uurtjes zoet kan houden. Wij hebben het album al een aantal draaibeurten gegeven en nog steeds ontdekken we accenten die ons een vorige keer ontgaan zijn of in ieder geval minder zijn opgevallen. Zodoende kunnen we deze ‘Fountains’ van TDW van harte aanraden bij elkeen die zich liefhebber noemt van progressive metal / progressive rock.

Luc Ghyselen (90)

Layered Reality Productions

Tracklist: 1. Fountains 2. Inner Enemy 3. Hope Song I 4. Gratitude Song 5. Hunter’s Eyes 6. Anthracite 7. Another Choice, Another Universe 8. Graveyard Boogie 9. Traveller 10. Hope Song II