Theodor Bastard: Vetvi

Neo folk is “in” tegenwoordig: denk maar aan o.a. Heilung, Wardruna, Myrkur en dergelijke die erg hoge ogen gooien in de muziekwereld en zelfs een pak metal fanaten weten te overtuigen. Het Russische Theodor Bastard is reeds iets meer dan twintig jaar actief (opgestart in 1999). Van dit gezelschap – dat al die jaren zijn koers uitgestippeld ziet door Fedor Svolotch (elektronica, gitaar, vocals) en Yana Veva (vocals, bawu, ocarina), terwijl ook Alexey “Kusas” Kurasov (percussie) reeds al die tijd bij de band behoort – kregen we eerder dit jaar al het nieuwste full-album te horen: ‘Volch’ya Yagoda’. ‘Vetvi’ kwam daarvoor en werd origineel in 2015 op de markt gebracht, maar krijgt nu dankzij Season Of Mist een herkansing en vooral: het kan voor Theodor Bastard voor een West-Europese doorbraak zorgen, want heel veel muziekliefhebbers hadden immers nog nooit gehoord van dit collectief voor ze ‘Volch’ya Yagoda’ op de markt kwam. ‘Vetvi’ laat elf tracks op de wereld los die je perfect in het vakje neo folk mag plaatsen. Het gezelschap leeft zich uit met aloude, authentieke, folk instrumenten, zorgt voor een beklijvende en indringende sound die je meevoert op een muzikale reis naar lang vergeten tijden of naar plaatsen waar we in tijden van gehoord hebben. Waarover men het heeft tijdens de Russische teksten, daar hebben we het raden naar, maar dat deert ons allerminst, want de sound die perfect met de hemelse stem van Yana samen gaat raakt ons diep. Of ze nu eerder de psychedelische weg op gaan of echt kiezen voor een bijna puur op sjamaan gevoel gericht tempo en ritme, steeds opnieuw worden we getroffen door de schoonheid van haar stem en worden we heel diep geraakt door de verschillende uitvoeringen. Wie houdt van het (sub)genre, of wie andere album van Theodor Bastard al in zijn / haar collectie heeft, kan ook niet zonder deze heruitgave van ‘Vetvi’.

Luc Ghyselen (85)

Season Of Mist

Tracklist: 1. Umbraya Erze 2. Vetvi (English version) 3. Salameika 4. Kukushka 5. Aion 6. Niti 7. Veter (feat. Namgar) 8. Yaard 9. Beliy Gorod 10. Kolodec 11. Vetvi