Wicked Sensation: Outbreak

Zo nu en dan laat het Duitse Wicked Sensation van zich horen. Twee jaar na hun start in 1999 kwam hun debuut ‘Reflected’ uit. Intussen zijn we twintig jaar verder. Twee grondleggers van de band, gitaristen Michael Klein en Sang Vong, hebben hun krachten gebundeld met zanger David Reece om een vijfde plaat te maken. Samen met keyboardspeler Bernd Spitzner hebben ze vorig jaar bassist Mitch Zasada en drummer Alex Hlousek aangetrokken waardoor de line-up een knauw kreeg in de goede richting. Reece, afkomstig uit de USA, zorgt er dus eigenlijk voor dat de band een internationaal gezelschap vormt. Vriend en producer Dennis Ward heeft het album gemixt en gemasterd. De inspiratie voor het knappe artwork vloeide uit in een fictief sciencefictionverhaal. De timewalker werd teruggestuurd naar 2019 om de uitbraak (pandemie) te beëindigen door in de geschiedkundige tijdlijn van het verhaal in te grijpen. Na de futuristische intro ‘Mission Timewalker’ begint het album met de stevige uitpakkende rocker ‘Starbreaker’. De vlotte track kent naast een optimale David Reece, een pak fraai fretwerk, pompende drums en een fijne laag toetsen, waardoor mijn aandacht gewekt werd. De invloed van Pink Cream 69 is in ‘Child Of Sorrows’ terug te vinden. Het nummer gaat richting AOR door de fraaie inbreng van Bernd Spitzner’s keyboard. Die toetsen zitten ook diep in het swingende ‘Breaking Away’ en ‘Face Reality’. Alhoewel de gitaristen Michael Klein en Sang Vong vrij sterk presteren laten ze de gitaarsolo in ‘Light In The Dark’ over aan gastmuzikant Gus G., die ergens halverwege het dreunende ritme met zijn solerend snarenwerk het nummer een ferme lift geeft. Het duistere en zwaar dreunende ‘Satisfy Temptation’ zorgt voor een kleine ommezwaai. Het bombastische refrein kent dan weer een snuifje Rainbow. In plaats van zich te verstoppen, komt ‘Hide Away’ met zijn melodieuze refrein helemaal bovenaan mijn favoriete nummers. Het gierende snarenwerk neem ik er met de glimlach bij. Er zijn enkele snuifjes Whitesnake te vinden in de stevige rocker ‘Jaded Lady’. Een nummer waardoor het album een pak diepte krijgt, is het zwoele ‘Step Into The Light’, met het trage ritme in combinatie met een aanstekelijke refrein. De ballad ‘Tomorrow’ vinden we helemaal achteraan de lijst, die een vrij onderhoudende band liet horen. ‘Outbreak’ mag je beschouwen als melodieuze maar vrij klassieke metal met een progressief kwinkslagje. Dit zal wellicht de geest van de snarenplukkers zijn die door de nummers heerst, maar vergeet vooral David’s invloed niet om alles vocaal zo knap met elkaar te verbinden. Zijn stempel zorgt voor een elftal vlot genietbare nummers. Fans van de vocalist horen een gedreven Reece in topvorm maar eigenlijk is het hele album de moeite waard. Niet enkel zijn trouwe publiek zal dit album kunnen appreciëren, maar vooral fans van Whitesnake en melodieuze hardrock in het algemeen zouden deze vijfde schijf eens aan de tand moeten voelen.

Rocking Klingon (85)

Rock Of Angels Records

Tracks: 1. Mission Timewalker 2. Starbreaker 3. Child Of Sorrows 4. Light In The Dark 5. Satisfy Temptation 6. Breaking Away 7. Face Reality 8. Hide Away 9. Jaded Lady 10. Step Into The Light 11. Tomorrow