Obscura: A Valediction

Obscura werd in 2002 opgestart en werd vanaf het debuutalbum, ‘Retribution’ (2006), in de armen gesloten door zowel fans als criticasters. De lovende woorden omtrent elk album die volgde, werden bijna steeds indrukwekkender. Met ‘A Valediction’ is het gezelschap aan album nummer zes toegekomen. De line-up van Obscura wijzigde voor dit album andermaal – we zijn ondertussen al de tel kwijt geraakt van al die veranderingen – en tegenwoordig wordt frontman Steffen Kummerer (gitaar, vocals) omringd door Jeroen Paul Thesseling (bass), Christian Münzer (gitaar) en David Diepold (drums). Het viertal levert op ‘A Valediction’ elf technisch hoogstaande werkstukken af die je als progressive technical death metal aan de man / vrouw kan brengen. Het is vooral de indrukwekkende vingervlugge gitaar hoogstandjes die ervoor zorgen dat je aandacht de kans niet krijgt om te verslappen. Let wel, ook de gevarieerde drumpatronen en de enorm stuwende en pompende basslijnen dragen hun stukjes bij, maar het is toch het vingervlugge gitaarwerk dat met de meeste aandacht wegloopt. Voeg daar dan krachtige bijpassende vocalen aan toe en je verkrijgt nummers die stuk voor stuk mogen gehoord worden. De heren vergeten, naast al dat technisch kunnen, ook niet dat een nummer ook nog kracht, melodie, agressie en brutaliteit moet uitstralen. Ook deze ingrediënten komen aan bod en dat zorgt ervoor dat ‘A Valediction’ een heel knap werkstuk is geworden waar liefhebbers van het genre in het algemeen en van de band in het bijzonder weer ettelijke uurtjes zoet mee zullen zijn. Tijdens ‘When Stars Collide’ maakt ook Björn Strid (Soilwork / The Night Flight Orchestra) even zijn opwachting, maar eigenlijk heeft Obscura geen gasten nodig om tot een heel sterk en gevarieerd geheel toe te komen. Ook niet op vocaal vlak, want Steffen deinst er niet voor terug om een ander stem timbre te hanteren indien dit noodzakelijk is. Luister maar eens naar zijn stem tijdens ‘Devoured Usurper’ en vergelijk dit met zijn stem tijdens de andere nummers. Dit terzijde, want het blijft het vingervlugge, flitsende gitaarspel dat in elk nummer met de meeste aandacht gaat lopen.

Luc Ghyselen (90)

Nuclear Blast

Tracklist: 1. Forsaken 2. Solaris 3. A Valediction 4. When Stars Collide 5. In Unity 6. Devoured Usurper 7. The Beyond 8. Orbital Elements II 9. The Neuromancer 10. In Adversity 11. Heritage