Pathology: The Everlasting Plague

Pathology is reeds sinds 2006 actief maar enkel drummer Dave Astor overleefde alle wisselingen in de line-up. Tegenwoordig maken Obie Flett (vocals), Ricky Jackson (bass) en Dan Richardson (gitaar) de band compleet. Met ‘The Everlasting Plague’, een best wel goed passende titel in deze donkere tijden waar de pandemie covid nog steeds de wereld in zijn / haar greep houdt, is deze death metal band aan zijn elfde full-album toe. Dat betekent dat de band, zeker als het aankomt op het uitbouwen van een stevige discografie, niet stil zit. Op ‘The Everlasting Plague’ gaat het kwartet er snoeihard tegenaan en dat vanaf opener ‘A Pound Of Flesh’. Pas na de laatste tonen van afsluiter ‘Decomposition Of Millions’ komt er terug rust. Tussendoor krijg je nog tien tracks te verwerken die in een hels tempo over je heen denderen en waar de agressie uit de boxen knalt. De gebruikelijke ingrediĆ«nten in het genre komen ook hier ruimschoots aan bod: de diepe grunts, de denderende blastbeats, het hoge tempo en de best wel melodieus klinkende gitaarsolo’s. Het zit allemaal mooi verpakt in de net iets meer dan veertig minuten durende muzikale trip die Pathology je voor schotelt. Vernieuwende elementen hebben we niet ontdekt, maar waarom zou je veel aan je stijl willen wijzigen als de vorige albums het uitstekend deden bij het publiek en je fanschare zelfs met ieder album nog wat groter wordt? Zeker wie de laatste twee albums, ‘Pathology’ (2017) en ‘Reborn To Kill’ (2019), al in de platenkast heeft staan, zal niet zond deze ‘The Everlasting Plague’ kunnen. Of Pathology met dit nieuwe werkstuk hoger zal scoren dan ze reeds deden, zal de toekomst moeten uitwijzen. Wij, van MUSIKA, hebben ons wel stevig uitgeleefd op de brutale en agressieve klanken die Pathology uit de speakers deed knallen.

Luc Ghyselen (80)

Nuclear Blast

Tracklist: 1. A Pound Of Flesh 2. Perpetual Torment 3. Engaging In Homicide 4. Procession Of Mangled Humans 5. Viciously Defiled 6. Diseased Morality 7. Submerged In Eviscerated Carnage 8. Corrosive Cranial Affliction 9. As The Entrails Wither 10. Dirge For The Infected 11. Death Ritual Deciphered 12. Decomposition Of Millions